Шейхове взеха „Йетел“, Би Ти Ви е извън сделката

Шейхове взеха „Йетел“, Би Ти Ви е извън сделката Най-голямата сделка в България тази година (поне засега) е факт. Собственикът на водещия мобилен оператор по приходи у нас „Йеттел България“ - чешката група PPF, обяви, че сключва "партньорство" с конгломерата от Обединените арабски емирства Emirates Telecommunications Group Company (известен преди като Etisalat, а в момента като непроизносимото e&).
Според условията на споразумението e& ще плати 2,15 млрд. евро за 50% плюс една акция в телеком бизнеса на PPF в България, Унгария, Сърбия и Словакия, уточнява „Капитал“.
В транзакцията влизат всички оператори под бранда Yettel, както и дял в словашкия телекомуникационен бизнес, но не и този на домашния чешки пазар. Инфраструктурният бизнес CETIN в четирите изброени държави също е включен.
PPF запазва 100% си дял в чешкия оператор O2 CZ и в CETIN Czech.
В сделката не влиза телевизионният бизнес на PPF в България - bTV.
Сегашният изпълнителен директор на PPF Telecom Балеш Шарма остава на поста си, а по всяка вероятност и сегашният мениджмънт на бизнеса в отделните държави. Транзакцията трябва да бъде приключена преди първото тримесечие на 2024 г. след одобрение от регулатори и корпоративна реорганизация, се казва в официалното изявление на PPF.
„Изкупната цена, която може да достигне 2,5 млрд. евро, представлява една от най-големите сделки досега за PPF. Горд съм как успяхме да увеличим стойността на тези активи“, заяви в официално изявление главният изпълнителен директор на PPF Иржи Шмейц. В съобщението се казва, че
целта на новото партньорство между PPF и e& е да изгради основен телекомуникационен бизнес в Централна и Източна Европа.
При инвестицията си в България през 2018 г. от PPF обявиха, че смятат да останат в региона за дълго. Тогава чешката група придоби телекомуникационната дейност на норвежкия гигант Telenor в България, Сърбия, Черна гора и Унгария. Общата сума по сделката беше 2,8 млрд. евро, като според предварително подписания договор българското звено се оценяваше на 810 млн. евро.
През 2019 г. PPF купи и една от двете големи частни телевизии в България - bTV. Сделката беше общо за пет телевизии в пет държави заедно с Румъния, Чехия, Словакия и Словения, като за целта плати 2,1 млрд. долара на Central European Media Enterprises (CME). Сегашната сделка не включва медийния бизнес, съответно и bTV.
02.08.2023, 14:33 часа
1354 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha