По улиците на Сан Франциско тръгват роботизирани таксита

По улиците на Сан Франциско тръгват роботизирани таксита "Уеймо" на "Алфабет инк" (Alphabet Inc. Waymo) и "Круз" на "Дженерал мотърс" (Cruise General Motors) могат да управляват платени услуги с роботизирани таксита с безпилотни самоуправляващи се автомобили на територията на Сан Франциско, реши регулаторен орган, предаде Ройтерс.
Гласуването на Калифорнийската комисия за комунални услуги – 3:1 в подкрепа на това решение - влиза в сила незабавно.
"Круз" и "Уеймо"са извършвали експериментални услуги, ограничени по време и географски райони.
Компаниите заявиха, че тестването в реални условия в гъсто населен град е от съществено значение за усъвършенстване на технологията.
Пожарната служба на Сан Франциско, комисията по планиране и други институции лобираха пред комисията за забавяне на решението, позовавайки се на това, което те казаха, че са регистрирани многобройни инциденти, свързани с намеса в работата на пожарните коли, полицията и като цяло неправилно шофиране.
Компаниите, които кандидатстваха пред комисията за разрешителни за разширяване на таксиметровите услуги, заявиха, че техните превозни средства са по-безопасни от поддаващи се на разсейване хора шофьори и все още не са причинили животозастрашаващи наранявания или смърт.
11.08.2023, 12:45 часа
388 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha