МО пусна поредна милионна поръчка за МиГ-29

МО пусна поредна милионна поръчка за МиГ-29 Министерство на отбраната обяви още една многомилионна поръчка в опит да спасява и поддържа МиГ-29.
Този път МО търси фирма за основен/капитално възстановителен ремонт (КВР) на кутии на самолетните агрегати КСА-2 за самолет МиГ-29. Това е показала справка на БТА в Регистъра на обществените поръчки.
Предметът на обществената поръчка включва извършване на КВР два броя кутии на самолетните агрегати КСА-2 самолет МиГ-29. Срокът за изпълнение на услугата за всяка една КСА-2 не трябва да бъде по-голям от 12 месеца. Прогнозната стойност на поръчката е 4,7 млн. лева с включен ДДС. Крайният срок за получаване на оферти или на заявления за участие е 14 септември.
В края на миналата седмица България и Полша официално подписаха договор, според който полска държавна фирма ще ремонтира 6 двигатели за български Миг 29. До споразумението се стигна след проведена обществена поръчка и влязло в сила Решение на възложителя № 63/29.06.2023. Стойността на договора е 9 552 000,00 евро, без ДДС. Предмет на ремонтно-възстановителните дейности ще бъдат 6 броя двигатели, като е предвидено за всеки двигател срокът на ремонт да не надхвърля 9 месеца от датата на предаване. Двигателите ще бъдат ремонтирани в ремонтната база на изпълнителя в Полша.
Първоначално ремонта трябваше да е с изпълнител "ТЕРЕМ – Холдинг" ЕАД, която е собственост на МО.  Подизпълнител пък трябваше да е украинският завод "Мотор" е подизпълнител. Офертата на ТЕРЕМ беше за близо 15,5 млн. лв. без мито и ДДС. "Терем" беше избрана, защото офертата ѝ е значително по-ниска от втората компания поканена да участва в търга. Това е полската държавна фирма Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr2 S.A. Най-ниската цена, която е била договорена с полската компания е 18.68 млн. лв. без мито и ДДС.
По-късно "Терем" се отказаха от сделката и полската фирма остана единствената, която може да изпълни поръчката.
Министерство на отбраната обяви преди време и  поръчка за закупуване на 6 ремонтирани двигателя за МиГ-29 на българските Военновъздушни сили за 26,4 млн. лв. Тя обаче беше прекратена в края на юли, защото не се намери нито един кандидат.
Преди дни министърът на отбраната Тодор Тагарев обяви по време на изслушването си в парламентарната комисия по отбрана, че България ще разчита на изтребителите МиГ-29 да носят бойното дежурство, докато самолетите F-16 Block 70 не поемат изцяло охраната на българското въздушно пространство. Той призна, че МО има проблеми с поддръжката на МиГ-29.  Министърът заяви, че са изпуснати десетилетия, в които страната ни е могла да намери алтернатива на МиГ-29. Тагарев изрази надежда да бъде сключен договор за ремонт на двигатели на МиГ-29, с което да бъде дадена „глътка въздух“. 
Само в Украйна, Русия и Беларус може да се търси ремонт с лиценз, а пък двигатели могат да дадат същите държави и Полша и Словакия. Братислава обяви, че дава всичко свързано с МиГ-29, на Украйна. Същото стори и Полша, но тя запази няколко бройки и вече ни предоставя два двигателя. Всичко това обаче се счита, че е недостатъчно за поддържане на самолетите до 2029-2030 г., когато се предполага, че ще могат да се използват за бойни дужерства закупените от България за около 5 млрд. лв. от САЩ 16 изтребители F-16. Първите 2 от тях трябва да пристигнат през 2025 г.
14.08.2023, 13:29 часа
320 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha