Установиха замърсяване на водата по българското Черноморие

Установиха замърсяване на водата по българското Черноморие

Асоциация „Активни потребители” разпространи резултати от общо проучване със Софийския университет на водата по българското Черноморие. Проверени са 11 плажа. На повечето има замърсяване с ешерихия коли, сочи изследването. На един от плажовете е било до 41 пъти над нормата.
Подборът на тези плажове не е случаен – за тях е имало сигнали и преди.
„Когато има ешерихия коли, това е привнесено или с отпадъци, или с мръсни ръце. Това е проблем на хигиената. Природен източник трудно ще има. Замърсяването е предизвикано от човека”, заяви д-р Сергей Иванов от асоциация „Активни потребители”.
Според него резултатите не могат да се обяснят с плажуващите.
Експертът не може и да обясни разминаванията в данните с тези на РЗИ.
Д-р Иванов обясни, че два плажа са най-проблемни – те са в Царево и Приморско. Изследването сочело, че замърсяването на Попския плаж на Царево е 41 пъти над нормата.
„Замърсяване откровено се открива. То се помирисва първо. Там открихме много замърсена река. Не сме сигурни дали не е отходна тръба, а не река. Открихме и една доста голяма тръба в посока на плажа. Има един недостроен комплекс, там също има може би изграждана тръба. Всичко това може да се помирише, да се види без никакви анализи”, каза д-р Иванов.
За проверките от „Активни потребители” ползвали местата, които са проверени от РЗИ.
„Резултатите са коренно различни. Методът е същият, датите са същите, плюс ден-два. А всичките резултати са различни”, каза д-р Иванов.
„На Приморско – юг има силно замърсена река, зад плажа е, в която се вливат тръби от хотелите. Имаме свидетелства от хора, че нощем се вливат. Визуално тази река е силно замърсена”, каза д-р Иванов.
„Възмутен съм от неубедителното представяне на тази информация. В нашата държава има РЗИ – институция, която ежедневно прави проверки. Досега не сме забелязали от 2-3 месеца да има противоречив показател. Сега една самозвана организация решава да убие труда на всички в туризма. Дава ли си сметка тази организация, че работим със стотици хиляди работници, на които вадим хляба”, заяви Веселин Налбантов, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.
Той е категоричен, че няма оплаквания от посетителите на морето.
„От 40 години консумирам сурова храна от морето – здрав съм, прав съм и добре изглеждам за моите години”, заяви Налбантов. „Апелирам прокуратурата да се самосезира”, каза още той.
„Ние ще се съберем. Апелирам моите колеги да започнат да завеждат дела при най-малкото подозрение за такива оплаквания”, каза Налбантов.
Очаква се днес писмена реакция на РЗИ-Бургас и на МЗ.

18.08.2023, 10:17 часа
453 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha