Четирима мигранти се удавиха край остров Лесбос

Четирима мигранти се удавиха край остров Лесбос Гръцката брегова охрана е открила четирима мъртви мигранти, които са се удавили край гръцкия остров Лесбос, докато се опитвали да достигнат гръцките брегове от съседна Турция, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ, цитирана от БТА.  Други 19 мигранти са били спасени край острова.
Тази сутрин спасителните екипи са имали общо три случая със залавяне на мигранти, чийто общ брой е достигнал 80 души.
Бреговата охрана първоначално е локализирала плавателния съд на 19-те спасени мигранти в турски води на 3 морски мили от острова. Информирала е колегите от Турция, но тъй като не е получила отговор, е предприела спасителна операция, посочва ЕРТ. 
Спасените чужденци са откарани на пристанището в Митилини в югоизточната част на острова, за да бъдат прегледани от лекари, а впоследствие – предадени на Центъра за прием на мигранти в Мавровуни на около 5 километра северно от пристанището. 
Гърция е една от основните дестинации за навлизане към Европейския съюз за мигранти и бежанци, бягащи от бедността и конфликтите в Близкия изток, Африка и Азия, отбелязва Ройтерс. По данни на Агенцията на ООН за бежанците тази година в Гърция са пристигнали повече от 15 600 души, като близо 12 000 от тях по море.
През юни стотици хора се удавиха в международни води край Гърция, след като рибарският кораб, с който пътуваха от Либия, се преобърна на път за Италия.
28.08.2023, 16:21 часа
260 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha