Новият директор на театъра в Монтана залага на балканска драматургия

Новият директор на театъра в Монтана залага на балканска драматургия Дигитализация, създаване на камерен театър, балканска драматургия - това са основните акценти в концепцията на новия директор на Драматичен театър „Драгомир Асенов” Монтана. Той е Стефан Милков и днес бе представен от кмета Златко Живков.
Стефан Милков е десетият директор на театъра от основаването му през 1962 година. Милков е завършил театрална режисура в Нов български университет, а преди това актьорско майсторство в театрален колеж „Любен Гройс”. Носител на редица награди, включително за най-добра мъжка роля от VІІ-то и VІІІ-то издание на Европейски фестивал на пътуващия театър.
В концепцията си Милков представя идеите си за нова визия на драматичен театър – Монтана. Той ще работи за дигитализация на процесите и по-точно въвеждането на  онлайн продажби на билети. Директорът е амбициран да създаде камерен театър и така трупата да има активен живот и през зимата, когато е трудно отоплението на голямата сцена с близо 600 места. В репертоара ще бъдат включени пиеси от балкански автори, които по характер са по-близо до публиката. Да бъде поставена пиеса – драматизация на роман в следващите четири години, е също сред целите на Милков.
В момента театралната трупа в Монтана има 4-ма постоянни актьори и още 4-ма, които  работят по проект.
Сградата на театъра е една от най-големите в Монтана. Тя е държавна собственост, преотстъпена за ползване от общината. Използва се от три институции – драматични и кукления театър, и регионалната библиотека.
 „Основният  ремонт на сградата ще е един от първите проекти, които ще внесем за финансиране  по Плана за възстановяване и устойчивост, заяви кметът Златко Живков. Той изрази надежди това да се случи в следващите четири години.
04.09.2023, 16:53 часа
1072 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha