Хампарцумян: Tаван на цените на храните може да доведе до понижаване на качеството

Хампарцумян: Tаван на цените на храните може да доведе до понижаване на качеството Ако се въведе таван на цените на храни, това ще доведе до редица не толкова благопрятни последици като например понижаване на качеството, пълно е и с намаляване на грамажа, за да се запази цената.
Това каза банкерът Левон Хампарцумян.
В отговор на инфлацията във Франция блокират цените на 5 000 основни продукта, използвани в ежедневието. Търговци там алармират, че френските потребители купуват все по-малко стоки от първа необходимост, заради високите разходи за живот. Във Франция вече се наблюдава нов вид инфлация, която “маскира” реалното увеличение на цената на даден продукт. 
Никъде няма чист пазар, това което регулира цените са контрола и конкуренцията, нашият пазар е малък, лесно се картелира, но не предполага и големи икономии от мащаба, затова нещата са малко по-скъпи, каза той.
Големите банки чакат коя ще мигне първа, за да вдигне и лихвите по депозитите, парите ще започнат да струват повече, но и кредитите ще поскъпнат, каза Хампарцумян.
Сметните без такси са предназначени за социално слаби, тази мярка е добронамерена, но трудна за изпълнение, коментира още той.
10.09.2023, 15:24 часа
211 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha