Почна се! Англия с ранна ваксинация заради мутация на COVID-19

Почна се! Англия с ранна ваксинация заради мутация на COVID-19 Великобритания започна с месец по-рано зимната си ваксинационната кампания за коронавирус и грип заради опасения от силно мутирал нов вариант на COVID.
В страната вече има 34 потвърдени случая на BA.2.86, като 28 от тях са открити в огнище на заразяване в домовете за възрастни хора в Норфолк, съобщи Би Би Си. Специалисти казват, че е рано да се каже дали той е по-опасен от предишните варианти, но бързо растящият брой на хваналите коронавирус и нуждаещите се от болнично лечение подсказват, че британското здравеопазване ще бъде изправено пред предизвикателна зима.
Проучване показва, че всеки ден в Обединеното кралство вече има над 90 000 заразени с коронавирус, което е двойно повече спрямо август. Нуждаещите се от болнично лечение пък са се увеличили с 30% през последния месец, което принуди британските здравни власти да започнат още от 11 септември ваксинационната си кампания.
Засега те не смятат да се връщат към ваксиниране на всички граждани, както беше по време на пандемията. На този етап поканени за ваксина са само хората над 65 г., живеещите и работещите в социални домове, медиците на първа линия и имащите отслабена имунна система. “Виждаме циркулиращ нов вариант, за който се притесняваме, че може да нахлуе в имунната система повече от вариантите, които са циркулирали в миналото, и затова искаме да повишим имунитета на хората, изложени на най-голям риск от тежка инфекция”, каза главният медицински съветник на страната проф. Сюзън Хопкинс.
В САЩ, където случаите на заразяване също се увеличават, освен към ранно ваксиниране прибегнаха и до връщане на маските в някои училища.
12.09.2023, 10:35 часа
347 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha