Журналист: ПП-ДБ могат да спечелят кметските постове в София и Пловдив, влиянието на Борисов в ГЕРБ отслабва

Журналист: ПП-ДБ могат да спечелят кметските постове в София и Пловдив, влиянието на Борисов в ГЕРБ отслабва Възможността да обменят информация и единното ръководство на службите до известна степен ще спре политическите поръчки към тях. Това отбеляза пред БНР журналистът Емилия Милчева.
"Още в предишния парламент ДБ поискаха т.нар. депутинизация на службите. Това беше повече от необходимо. В една парламентарна република парламентарното мнозинство има право да даде своя концепция за това как ще функционират службите за сигурност в тази изострена геополитическа обстановка, съответно да се сменят и техните ръководители".
Милчева смята, че някои от критиките на президента са прекалено остри и не подхождат на институцията, която той представлява.
Тя анализира и освобождаването на заместник-министър на здравеопазването Бойко Пенков от премиера Денков.
"Коментира се, че в основата на този конфликт е въпросът за увеличаването на болничните легла. Това означава да се дадат или не разрешения за изграждане на нови болници. Всяка нова болница очаква издръжка от НЗОК. Трябва да се прецени това добре ли е. Какво правим със няколкото силно задлъжнелите общински болници в София, чийто сграден фонд не се използва пълноценно. Няма ясна концепция за това какво се прави в здравеопазването".
Емилия Милчева адмирира решението за отпадане на забраната за внос на украинско зърно след 15-ти септември.
"Да се спре забраната за внос на украински слънчоглед на практика облагодетелства нас като потребители, а също и преработвателите. Българските производители задържаха продукцията в очакване на по-високи цени. Миналата година купувахме евтино олио, защото беше разрешен украинският внос. В момента български преработватели затварят заводи. Този сектор дава хляб на коло 50 хиляди човека, както и евтина суровина. Бутилката олио е важна за храненето на стотици хиляди български домакинства"
Искането на група интелектуалци, обединени около Соломон Паси и Росен Плевнелиев, за вписване на членство ни в ЕС в Конституцията тя определи като "малко пропагандно".
"Работата на управляващите е да накарат българите да се почувстват неразделна част от европейската и евроатлантическата общност".
Местните избори са най-голямото изпитание за новата коалиция между ПП и ДБ, отбеляза Милчева.
"Те ще са лакмус доколко новата коалиция може да наложи своя дневен ред и да има квота в местната власт. Ако не успее, при ротацията доста ключови министри могат да бъдат подменени"
Тя смята, че ПП-ДБ имат шанс да спечелят кметските постове в София и Пловдив.
Влиянието на Борисов в ГЕРБ леко отслабва, отчете още Милчева.
"Той е ангажиран с опциите за собственото си политическо оцеляване. Жертва много интереси на партията. Това създава недоволство сред част от партийния актив".
13.09.2023, 11:26 часа
686 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha