Полицията във Видин накрак преди 15 септември! Стартира седмица на детската пътна безопасност

Полицията във Видин накрак преди 15 септември! Стартира седмица на детската пътна безопасност От началото на текущия месец е в ход ежегодната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, тя ще продължи до 31 октомври. В дните от 16 до 22 септември ще се проведе Седмица на детската пътна безопасност под наслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“. От сектор „Пътна полиция“ – Видин напомнят на участниците в движението да бъдат дисциплинирани. Безопасността на пътя зависи от поведението на всеки участник в движението. Нека ние възрастните, спазвайки правилата, да бъдем добрия пример за децата, апелират видинските пътни полицаи. 
Практически препоръки за безопасност на пътя – учебна 2023/2024 година за учениците, родителите и водачите можете да видите в галерията по-долу. 
Статистиката за времето на лятната ваканция показва, че от 1 юни до 31 август са били регистрирани 11 пътнотранспортни произшествия с деца. Пострадали са две деца - пътници в МПС. За същия период на предходната 2022 г. при катастрофи са пострадали пет деца – велосипедист, пешеходец и трима пътници в МПС.
Комплексни мерки за осигуряване на безопасна учебна година предприеха служителите от отдел „Охранителна полиция“ в областната дирекция и районните управления във Видин, Белоградчик и Кула. 
Полицаите, съвместно с инспектори от районните пожарни служби, извършиха охранителни обследвания на сградите на училищата и детските градини в областта.
В хода на проведени работни срещи с ръководствата на охранителните фирми - извършващи охрана и пропускателен режим в детски градини и училища,  с представители на РУО и ръководствата на учебните заведения, служителите на полицията съгласуваха механизмите за взаимодействие и начините за бърза връзка помежду им през новата учебна година.
Служители от сектор „Пътна полиция“ и трите районни управления извършиха огледи на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходните ограждения (парапети) в районите на училищата и детските градини и обезопасеността на входовете на сградите.
Планирани са системни проверки в питейни и увеселителни заведения за контрол по спазването на изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи недопускане присъствието на малолетни  и непълнолетни в тях, както и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца. Контрол ще се осъществява и на търговски обекти в близост до детски градини и училища за недопускане продажбата на алкохол и тютюневи изделия на ненавършили 18 години. При необходимост - на основание чл.65, ал.1 и 2 от ЗМВР, на нарушителите ще се съставят писмени протоколи за предупреждение за отговорността, която се предвижда при извършване на съответното нарушение.
На 15 септември ще има засилено полицейско присъствие - с цел опазване на обществения ред и сигурността, в районите на детските градини и училищата в областта. 
Създадена е необходимата организация през цялата учебна година да има полицейско присъствие в районите на учебните заведения с превантивен ефект преди началото и в края на учебните занятия с цел недопускане на пътни инциденти. Изготвят се графици, съвместно с РУО, за провеждане на беседи по безопасност на движението по пътищата от униформени служители с правомощия за работа на ЗДвП, с децата от детските градини – целогодишно, и с учениците през първия и втория учебен срок на новата учебна година.
Полицейските патрули имат задача да следят за продажбата на наркотици в районите на училищата. Предприети са допълнителни оперативни и превантивни мерки срещу уличното наркоразпространение, продължават и специализираните полицейски операции, насочени срещу наркопрестъпността в област Видин.
14.09.2023, 13:21 часа
700 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha