Керемедчиев: Една крачка по-близо сме до Шенген, но няма да влезем толкова скоро

Керемедчиев: Една крачка по-близо сме до Шенген, но няма да влезем толкова скоро Една крачка по-близо сме до Шенген, но няма да влезем толкова скоро, колкото ни се иска. Това каза бившият зам.-министър на външните работи и дипломат Милен Керемедчиев.
„Отпадането на мониторинга е стъпка към Шенген, единствено и само въз основа на това, че Нидерландия извади това като основна пречка за вдигането на своето вето за влизането на двете страни в това пространство“, каза той и поясни, че контролът върху двете държави не отпада.
Милен Керемедчийски подчерта, че към момента сме оборили становището на една от двете държави, които не ни допускат в Шенген и сега остава само Австрия.
„Не смятам, че сме се справили с корупцията, но в бъдеще не бива да я има дискриминацията, която съществуваше към България и Румъния. Ако погледнем последната страна, която се присъедини към това пространство – Хърватия, тя не влезе с това условие. Не мисля, че върховенството на закона и борбата с корупцията в Хърватия са на такова високо ниво, каквото е то в България и Румъния, при положение, че толкова години ние бяхме под наблюдение“, каза още той.
Дипломатът сподели обаче, че е песимист за бързото присъединяване на България и Румъния в Шенген, защото Австрия има много силна позиция. Той предлага България да поиска двустепенно влизане в това пространство – нещо, което е било първоначално заложено като стратегия.
16.09.2023, 11:28 часа
323 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha