Нинова за зърнопроизводителите: Започваме да се съмняваме, че става въпрос за икономически интереси

Нинова за зърнопроизводителите: Започваме да се съмняваме, че става въпрос за икономически интереси Има дисбаланс в сектор "Земеделие" и той трябва да бъде решен с държавна последователна политика, като средствата се разпределят по-разумно за отделните браншове в земеделието. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Тя отново повтори позицията на партията, че по-голяма част от субсидиите трябва да се преразпределят към производство на български плодове, зеленчуци, мляко и месо. Твърде много и европейски, и национални средства се отделят за зърнопроизводство, смята лидерът на БСП. 
Нинова потвърди, че оценката на партията е за предателство на националния интерес във връзка с решението да не бъде продължена забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна. Според нея това е станало с неясни причини. Тя е категорична, че е лъжа твърдението, че това ще понижи цените на храните, хляба и хлебните изделия:
"Цените няма да се намалят. Социален ефект няма да има от това решение".
Корнелия Нинова изрази и съмнение, че контролът ще бъде толкова сериозен, че ще може напълно да установи дали внесената пшеница не е опасна за здравето.
"Започваме да се съмняваме, че става въпрос просто за икономически интереси. Ще задаваме въпроси. Ще следим кои фирми ще внасят украинско зърно на ниски цени и дали ще го препродават на по-високи цени, просто за да реализират едни печалби, за сметка на българския национален интерес и българското производство. Без държавата и без властта да им позволи това - няма как да стане".
По думите ѝ протестът става изключително сериозен и е основателен. Лидерът на БСП декларира, че ако протестиращите поискат среща с тях, ще бъде направена такава.
Тя припомни изказване на Бойко Борисов от вчера, в което казва, че когато е бил премиер, е дал на зърнарите 30 млрд. лв. Нинова пита: "Дали Борисов не използва справедливите протести на земеделците, за да сваля правителството? Просто питаме".
Според нея трябва да се преразгледа решението на НС и да се върне ветото за украинския внос.
17.09.2023, 14:01 часа
602 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha