Зърнопроизводители от Северозапада излязоха на протест /снимки/

Зърнопроизводители от Северозапада излязоха на протест /снимки/ Зърнопроизводители от Северозапада излязоха на протест и блокираха пътища в Бяла Слатина, Монтана и Видин.
"Над 90 са машините в Монтана", съобщи председателят на Съюза Веси Василева.
Земеделските производители във Видин са блокирали пътя за "Дунав мост 2" и в двете посоки. Около 100 - 150 машини и представители от различни браншове на земеделието - растениевъдство, животновъдство, пчеларство и други се намират на пътното платно.
"Нашите основни искания са пет, но най-важното от тях е преразглеждане на оттеглянето на забраната за внос не само на украинско зърно, но също така и на плодове и зеленчуци", обясни целта на протеста Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите. Той допълни, че на този етап не разглеждат искания за оставки, защото смятат, че е необходимо да има правителство и искат да водят диалог.
Александър Александров, член на съюза, заяви, че "протестите в днешния ден са, за да могат всички тези хора, които присъстват, да оцелеят".
"Няма как продукция, произведена за един лев, да бъде продавана за стотинки. Липсата на защита на българското земеделие доведе до поредния протест, втори за тази година - няма кой да ни чуе", каза още Александров.
Протестиращите държат табели с надпис "Искаме държавна политика, а не държавно безхаберие", "Да спрем разрухата в българското земеделие", "Без фермери няма прехрана" и др. 
Припомняме, че недоволството идва след като парламентът отмени забраната за внос на украинско зърно. Общонационалният протест, който е в разлчини точки на страната е с кауза-спасяване на българското земеделие.
Организаторите настояват забраната за внос на слънчогледово семе, пшеница, царевица и рапица от Украйна да продължи, както и да се въведе нова забрана - за нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна. Зърнарите призовават и за "завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната".
18.09.2023, 12:30 часа
7840 3
Коментари

пико

18.09.2023, 16:37 часа
абе къде има бедни зърнопроизводители по света не се ловете на пропагандата на продажното правителство

18.09.2023, 15:28 часа
Участието на животновъди в този протест противоречи на всяка логика!Протестират защото не искат по-евтини фуражи?!?Или поради това че председателите на асоциациите им са едри земевладелци в топли връзки със стари политици?Някои имат виртуални стада!

18.09.2023, 15:23 часа
Не са изкарали майбасите, но големите недоволстват за печалбите си,а малките земеделци участват заради"мечтата"да се докопат до положението на големите,ама няма да се получи.Проблемите на малките и големите са различни до степен едните да са вредни!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha