ООН предупреди за опасност от болести в Либия

ООН предупреди за опасност от болести в Либия ООН предупреди, че епидемиите от болести могат да доведат до "втора опустошителна криза" в Либия, седмица след като огромно внезапно наводнение опустоши крайбрежния град Дерна и погуби хиляди хора.
Местните власти, агенциите за помощ и Световната здравна организация "са загрижени за риска от избухване на болести, особено от замърсена вода и липса на канализация", заяви ООН.
Агенциите на ООН предупредиха, че десетки хиляди травмирани жители са останали без дом и се нуждаят от чиста вода, храна и основни продукти на фона на нарастващия риск от холера, диария, дехидратация и недохранване.
Докато спасителни екипи от няколко европейски и арабски държави продължаваха да търсят трупове в калната пустош от разбити сгради, смачкани коли и изкоренени дървета, оцелелите от Дерна разказваха за ужаса на събитията.
"Не взех нищо освен очилата и телефона си и избягах, докато водата разтърсваше като земетресение всичко", разказва 73-годишният Абдел Монейм Авад ал-Шейх, който е бил събуден в предобедните часове от звуците на писъци и прииждаща вода.
Той избягал заедно със съпругата си, като се изкачил от апартамента си на първия етаж до покрива на сградата заедно с други членове на семейството.
Мохамед Абделхафиз, 50-годишен ливанец, който живее в Дерна от десетилетия, си спомня, че е "видял смъртта".
"Целият този район, от къщата ми до уади (сухото корито на реката), имаше три или четири сгради. Сега няма нищо. Земята е само кал, сякаш тук никога не е имало сгради".
Сред хаоса истинският брой на загиналите остава неизвестен, като неизброимо количество хора са били отнесени в морето.
45-годишният войник Хамза Ал-Хафифи описва пред АФП, че седмица след бедствието на брега са изхвърлени без дрехи телата на "стари, млади, жени, мъже и деца". "Телата бяха заклещени между скалите".
Министърът на здравеопазването на източната администрация Отман Абделджалил заяви, че вече е потвърдена смъртта на 3 283 души в Дерна.
Либийски официални лица и хуманитарни организации обаче предупредиха, че окончателният брой на загиналите може да е много по-голям, тъй като хиляди хора все още се водят за изчезнали. 
18.09.2023, 16:52 часа
444 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha