Валентин Радев: България не е била цел на бойния дрон в Тюленово

Валентин Радев: България не е била цел на бойния дрон в Тюленово България не е била цел на бойния дрон с импровизирано взривно устройство, открит край Тюленово. Това заяви в "Денят започва" Валентин Радев – експерт по взривове и бивш вътрешен министър.
"Този дрон, с това импровизирано взривно устройство, с тази мина е попаднал случайно на наша територия. Вълните са го донесли тук. Устройството върху дрона убива до 60 метра жива цел, така че този летателен апарат е много опасен. Даже е имало втори боеприпас, прикрепен отгоре, импровизирано, направено може би от украинци, може би от руснаци. Дронът е изпратен да унищожи някаква цел на 15-20 км., но след като не е успял е попаднал в морето", каза Божилов.
Въпреки коментарите за лежерния подход на сапьорите към бомбата на дрона, според Валентин Радев важното е, че хората са си свършили работата. А тя е била доста опасна.
"Опасно беше унищожаването. Единият бил по потник, другият пушел - и аз не харесвам тази ситуация,като я гледам. Но случаят е друг. Това са водолази, те нямат бронежилетки и унищожават под водата. Да, малко смешно стана там, единият се хлъзнал и т.н., но важното е, че хората успяха и унищожиха този опасен боеприпас", допълни той.
Операцията, по всичко личи, е била рутинна за специалистите, които обезвредиха взривното устройство, каза Йордан Божилов – председател на Софийски форум за сигурност, бивш зам-министър на отбраната.
"Една от функциите а българската армия е именно обезвреждане на боеприпаси. Има специализирани групи , които често биват викани за унищожаване на боеприпаси. Впрочем още от Първата световна война има боеприпаси, хвърлени в морето и често морето ги изхвърля. Тоест, до известна степен тази дейност е позната. Предполагам, че хората, обезвредили дрона и боеприпаса към него, това не им е за първи път", заяви Божилов.
Според председателят на Софийския форум за сигурност е важно и обикновените хора да знаят как да реагират в такива ситуации.
"В никакъв случай да не се доближават до такива предмети, да не си правят селфита, а най-малкото и да се опитат нещо да направят. Другото важно е как взаимодействат органите. Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи трябва да поработят в тази посока, за да уточнят процедурите и да се гарантира сигурността на хората", допълни Божилов.
Експертът е на мнение, че решението дронът да бъде изцяло унищожен, а не да бъде отделен боеприпасът от тялото на безпилотния летателен апарат, е взето с цел да не се увеличава рискът за сапьорите, които го обезвреждат. Според него дронът е по-скоро украински.
"Въпреки че в Украйна и украинската, и руската армия воюват с дронове с различно производство. Целта на дрона при всички положения е била военна - да унищожи обект или военнослужещи. Малко вероятно е да е бил изпратен срещу кораби, защото за такива нападения се използват по-големи снаряди", каза Божилов.
19.09.2023, 13:12 часа
333 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha