Депутатите решиха медийните публикации да не се приемат за сигнали за корупция по високите етажи на властта

Депутатите решиха медийните публикации да не се приемат за сигнали за корупция по високите етажи на властта Публикации в средствата за масово осведомяване няма да се приемат за сигнали за корупция по високите етажи на властта, реши окончателно Народното събрание с гласуваните текстове в законопроекта за противодействие на корупцията, предаде БНР.
Всеки, който разполага с данни за корупция или за конфликт на интереси за лице, което заема публична длъжност, може да подаде сингнал до Комисията за противодействие на корупцията - лично или чрез адвокат. 
Депутатите записаха окончателно и че сигнали могат да бъдат получавани и от всички канали за вътрешно или външно подаване по реда на Закона за защита на лицата, които подават сигнали или публично оповестяват информация за нарушения.  
Подаденият по надлежния ред сигнал ще е основание за извършване на проверка за наличието на данни за корупция или за конфликт на интереси. 
Проверката ще се извършва в 90-дневен срок от получаване на сигнала, като е предвидена възможност за удължаване на срока еднократно, но само с месец.  Всеки, подал сигнал, ще трябва да се уведоми за резултатите от проверката и за решението.
Първоначално предвидената възможност за сигнал да се приема и публикация в медиите срещна острото възражение на ИТН и "Възраждане". Депутатът от "Възраждане" Цвета
Рангелова мотивира искането за отпадане на тази възможност:
"Представяте ли си колко е лесно да бъдете обект на разследване по такъв сигнал от една електронна медия от Каспичан, зад която никога няма д аразбирити кой стои".
Мнозинството гласува окончателно предвиденото в закона при изпълнение на служебните си задължения органите на Комисията да може да използват физическа сила и помощни средства само когато това е абсолютно необходимо при условията и по реда на закона за МВР.
21.09.2023, 14:15 часа
490 1
Коментари

Гошко залишаването му от свобода с НОХд.№522/98г.Рс Враца заради публикация и инкриминиран текст"тези които не му плащат и става съдник"

22.09.2023, 10:16 часа
до сега се случваше обратното. производството по чл.148 ал.2 от НК се образуваше срещу подалия сигнала т.н. дозн.872/96г.ОСлС Враца с/у мен .В службата работи следовател,след това прокурор син на общински служител с/у когото подадох сигнала.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha