Увеличава се броят на пациентите с респираторни заболявания

Увеличава се броят на пациентите с респираторни заболявания Увеличава се броят на пациентите с респираторни заболявания и такива, при които тестът за COVID-19 позитивира. Това каза общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. Това е нормално, защото започва есенния сезон и колкото и да е топло навън, събирането на големи колективи на едно място, води до покачване на броя на случаите с респираторни инфекции, обясни д-р Николова. Лекарката призова пациентите над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания да се ваксинират както срещу грип, така и срещу коронавирус.
Д-р Николова заяви, че през летните месеци случаите на COVID-19 не са били много, но през последните седмици се наблюдава лек ръст. Имаше позитивни тестове и при възрастни, и при деца, но те се лекуват вкъщи. Имам около десетина случая на седмица, добави д-р Николова.
По данни на Националния център по заразни и паразитни болести, „Пирола“ е щамът, който върлува в момента. Има и щам „Ерис“, обясни общопрактикуващият лекар. По думите ѝ при „Пирола“ се наблюдават над 35 мутации на шипа на вируса.
Оплакванията при пациентите, които лично аз наблюдавам, са висока температура (над 38 градуса), главоболие, болки в гърлото. В началото, когато се появи коронавирусът, имаше много характерно възпаление на очите. Сега отново виждаме това възпаление на очите при пациентите, особено при малките деца. Имах случай с детенце на около 2 години, при което инфекцията протече само с конюнктивит и повишена температура, допълни д-р Николова.
Д-р Гергана Николова припомни, че самолечението с антибиотици трябва да се избягва. Антибиотикът се изписва и назначава от лекар, само след преглед. Не може и не бива да посягаме към антибиотиците с лека ръка. Когато говорим за респираторни инфекции, в по-голямата си част те са причинени от различни вируси. Вирусите не се лекуват с антибиотици, заяви д-р Николова.
24.09.2023, 12:16 часа
420 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha