Споразумение за миграция подписват Турция и ЕС

Споразумение за миграция подписват Турция и ЕС Гръцкият министър на миграцията и убежището Димитрис Керидис заяви, че очакваната договореност с Турция за миграцията ще бъде „европейско-турско споразумение по инициатива на Гърция“, което ще бъде подписано като отзвук от срещата на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Ню Йорк на 20 септември.
Очакванията са, че споразумението ще бъде подписано на гръцко-турската междуправителствена среща в Солун на 7 декември
В интервю за гръцката държавна телевизия ЕРТ снощи Керидис посочи, че от една страна проблемът с миграцията се изостря заради турския ултиматум половин милион сирийци да напуснат Истанбул, а от друга страна – Гърция и Турция вървят към приемането на съвместна декларация по проблема.
„Не може от утре за утре (ултиматумът изтича днес – б.ред.) половин милион сирийци да напуснат Турция, но съобщението (за това) предизвиква раздвижване и увеличени потоци към Гърция на път за Германия“, каза гръцкият министър. „Цел на правителството е да събуди партньорите. Провеждаме голяма кампания за цялостно решение, защото, ако бъде затворен западният и централният коридор на миграционните потоци (…), оставаме ние с увеличен поток“, заяви Керидис.
Той каза, че вече се наблюдава по-добро сътрудничество на гръцката и турската брегова охрана. „Сътрудничеството е постижимо и по-добрата картина е свързана с отражението на срещата Мицотакис-Ердоган (…) Въпросът е да не изпуснем момента, динамиката, за да не се монополизира интересът от Италия“, обясни гръцкият министър.
24.09.2023, 14:46 часа
328 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha