Мартин Владимиров: Цената на горивата трябва да е с 32 стотинки по-ниска

Мартин Владимиров: Цената на горивата трябва да е с 32 стотинки по-ниска

Цената на горивата трябва да е поне 32 стотинки по-ниска. Ако имаше ефект от дерогацията. Това коментира вкспертът Мартин Владимиров. 
Ако имаше някакъв ефект от дерогацията, която беше положено толкова усърдие, за да се постигне миналата година. Ние не сме видели ефектите от нея. Купуваме руски нефт на 20% по-ниски цени от местните пазари в Европа, а „Лукойл” продава на цените близки до средните в Европа, обясни Владимиров. 
Според Владимиров цената на А95 в момента трябва да е 2.65 лева. 
В Европа производствените разходи формират някъде 32% от цената, в България формират около 58%. Разликата между тези две е горе долу надценката, която „Лукойл” начислява, която се превръща в свръхпечалба. До този момент я изчислявам на 1 млрд. 800 хил. лв. свръхпечалба за 2023 г.По наши сметки, в момента печалбата на „Лукойл” генерира 4% от всички бюджетни приходи на руската държава от петрол, каза още експертът. 
„Лукойл” третира българския пазар все едно на него се продава суров петрол или някои от другите международно котирани сортове петрол. Когато суровия петрол се вдигне на международните пазари, вероятно и у нас ще се вдигне. Цената се вдига и заради геополитическите решения на Русия и Саудитска Арабия, добави Мартин Владимиров.

26.09.2023, 13:48 часа
344 1
Коментари

Този

26.09.2023, 20:57 часа
това мислел , онзи друго ....а събитията блъскат българина по главата и все тая ! На никой не му пука за Теб - живеещият на шести етаж вляво ! Това е !
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha