Провеждат Международно полево учение за Модули за Гражданска защита на Европейския съюз в Монтана

Провеждат Международно полево учение за Модули за Гражданска защита на Европейския съюз в Монтана Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР участва в консорциум за провеждане на международно полево учение за Модули за Гражданска защита на Европейския съюз „EU ModEXMontana 2020/2022”, лот 3. Водещ партньор в консорциумът е доброволческатахуманитарна организация Йоханитер-Унфал-Хилфе (Johanniter-Unfall-Hilfee.V.) – Германия. Тя е избрана от Европейската комисия за провеждане на цикъл от учения.Проектът се реализира по линия на Механизма за Гражданска защита на Европейската комисия. Учението „Издирване и спасяване при разрушения в градска среда” е планирано да се проведе в периода от 3 до 6 октомври на територията на действие на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Монтана.
Целта е да се тестват възможностите на различни държави за реагиране и сътрудничество при ликвидиране на последиците след мащабни бедствия. В тренировъчното учение е планирано да вземат участие Модули за издирване и спасяване в градска среда от Австрия, Гърция, Турция и Унгария – 190 пожарникари и спасители. 
Международните екипи е планирано да проведат тренировъчни дейности в районите на:
- град Монтана: полигон на „Център за професионално обучение” към РДПБЗН – Монтана;
- язовир „Огоста: в Монтана, в района на водовземната кула;
 - град Монтана, недостроена сграда „Хирургически блок” до МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД;
- село Ерден – тунел към канал на недоизградена напоителна система на язовир Огоста;
- село Челюстница, в районна на каменната кариера.
Планира се международните екипи да се разположат на лагер в района на Северната промишлена зона в Монтана. Международните учения по линия на Механизма за Гражданска защита на ЕС се провеждат в Монтана от 2013 г. Учения са провеждани и през 2016 г., 2018 г. и 2019 г.
27.09.2023, 10:45 часа
828 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha