От началото на годината: Случаите на заболели от западнонилска треска в Гърция вече са 143

От началото на годината: Случаите на заболели от западнонилска треска в Гърция вече са 143 В Гърция са регистрирани 143 случая на западнонилска треска от началото на 2023 г., предаде гръцката национална телевизия ЕРТ. 
Новите случаи на заболели през последната седмица са 12. 
Починалите от заболяването тази година до момента са 19 при хора над 64-годишна възраст. Средната възраст на смъртност от западнонилска треска е 81 години.
Регистрираните случаи са в общини в Централна и Северна Гърция – Кардица, Лариса, Трикала, Иматия, Солун, Пела, Пиерия, Килкис (Кукуш), Серес, Халкидики, Кавала, Драма, Родопи, Ксанти, Еврос, Касторя (Костур), Арта, Йоанина.
От случаите, установени от началото на годината, 107 са засегнали централната нервна система на пациентите (енцефалит, менингит, парализа), а 36 са били с леки симптоми.
Tази година в ЕС, освен в Гърция, са регистрирани случаи на западнонилска треска в Италия, Сърбия, Хърватия, Франция, Унгария, Румъния, Германия, Испания, Северна Македония и Кипър. 
Според проучване, проведено през 2010 г., на всеки един случай на инфекция с вируса, при който е засегната централната нервна система, се падат приблизително 140 заразени лица (с лека симптоматика или без симптоми).
Западнонилската треска се пренася предимно чрез ухапвания на комари.
Очаква се, че е възможно в близко бъдеще да бъдат диагностицирани още случаи.
Навременното откриване на болестта, проследяването ѝ, прилагането на подходящи интегрирани мерки за контрол на комарите, както и превантивните мерки за лична защита срещу насекомите са най-подходящите начини за контрол на заболяването. За тази цел е необходима бдителността и на здравните специалисти, и на местните и националните власти, отбелязва ЕРТ.
27.09.2023, 12:18 часа
284 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha