Калин Стоянов: Полицаят не е спазил изискването да стреля със стоп патрони

Калин Стоянов: Полицаят не е спазил изискването да стреля със стоп патрони Вътрешният министър Калин Стоянов обяви в сутрешния блок на Би Ти Ви, че полицаят, който преди дни застреля с пистолет 18-годишния Светльо Младенов, не е имал стоп патрони в личния си пистолет, въпреки че има изискване полицаите да стрелят по хора със стоп патрони, а не с обикновени. Първите три патрона в служебните пистолети на полицаите по наредба трябва да са заредени със стоп патрони, потвърди още Стоянов.
"Полицаят е спазил всички инструкции и протоколи за действие при такива случаи", увери вътрешният министър и допълни, че полицаят щял да понесе административна отговорност единствено за това, че е използвал личното си оръжие, защото това е нарушение на правилата.
По думите на Калин Стоянов един полицай можел да носи у себе си и три оръжия, ако се налагало за личната му сигурност, защото вече имало по-модерни и добри оръжия от служебните полицейски пистолети "Макаров". Експертизите по случая с убийството на Светльо Младенов обаче все още не били готови, за да се направят окончателни заключения, отбеляза министърът на вътрешните работи.
Вътрешният министър изтъкна още, че политическото и професионалното ръководство на Министерството на вътрешните работи (МВР) "категорично застава зад професионално взетото решение" от полицая.
Като първи аргумент за използването на пистолета Стоянов изтъкна, че за Младенов е имало данни, че е извършил грабеж. Вторият му аргумент беше, че Младенов и още няколко души са заплашвали жертвите си с огнестрелно оръжие. На трето място, полицаят по думите на министъра е използвал оръжието, след като многократно е отправил вербални предупреждения Младенов да спре да бяга. Освен това според Калин Стоянов полицаят е стрелял по Младенов, след като е произвел два предупредителни изстрела.
27.09.2023, 13:39 часа
494 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha