Стягат книжен фестивал в Челопек

Стягат книжен фестивал в Челопек Първото издание на Фестивал на книгата, добрините и традициите ще се проведе на 30 септември и 1 октомври в известното като първото българско село на книгата - Челопек. Организатори на проявата са Сдружение „Книгини“ и Народно читалище „Огнище - 1930“, с. Челопек, в партньорство с Кметство Челопек, с подкрепата на Община Враца и Общински фонд „Култура“. Програмата е богата и вплита в себе си много и различни дейности и идеи.
Освен всички, които помагат за реализирането на културните прояви, голям принос има и малката книжарничка с мисия в Челопек, книжарница "Извор", както и на едни трудолюбиви дами от творилница "Добрини". Благодарение на средствата от продажбите и дейностите им, този фестивал е на път да се реализира.
"По-малко от 10 души организират предстоящото събитие в събота", обясни и Мария Дончева от "Книгини".
"Видимо е, че устояваме във времето, нашата кауза устоява, развива се и се утвърждава. Трябва желание, сърце, работохолизъм и задължително любов. Без любов няма как да се случат нещата. Силно се надяваме и всъщност вярваме в това, защото наистина ни се получават нещата и това не е случайно. Просто го правим от сърце", каза още тя.
Един от специалните гости на фестивала ще бъде певецът Веселин Маринов, който ще представи автобиографичната си книга "От любов". Изпълнителят разказа как се е решил да напише книга за себе си.
"Бях атакуван в последните 15 години от различни издателства да направя такава книга. Но си спомням моя духовен баща, Тончо Русев, който ми казваше: "Веско, не е моментът сега. Ще напишеш книга, когато няма какво да дадеш повече". Мина време и разбрах, че му е времето да направя една такава книга, защото не трябва да чакам, както Тончо Русев ми казваше, като остарея, когато вече нищо не мога да дам - тогава да разказвам. И си реших, че сега, когато съм актуален, когато имах актуална годишнина, 40 години на сцена, да направя тази книга. Подготвихме я за около 3-4 месеца с много повторения, преглеждания на самите глави и се радвам, че от време на време ме канят и да я представям на места, където съм провокирал интерес", разказва певецът.
С представянето на книгата на Веселин Маринов ще завърши и Фестивалът на книгата, добрините и традициите във врачанското село. Срещата с българския изпълнител на 1 октомври започва в 15 часа, а място на провеждане на фестивала е дворното пространство пред център „Книгини“ и салона на Народно читалище „Огнище - 1930“ в Челопек.
28.09.2023, 15:36 часа
649 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha