Парламентът окончателно: НСлС няма да има независим статут

Парламентът окончателно: НСлС няма да има независим статут

Националната следствена служба (НСлС) няма да има независим статут. Това реши окончателно парламентът след повторното гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. Днес пленарната зала отхвърли всички предложения за промени в ЗСВ, направени от Петър Петров от „Възраждане”, с които НСлС и следствените отдели се отделят от прокуратурата. 
Във връзка с измененията президентът наложи вето и върна промените за ново обсъждане със свой указ от 14 юни т.г. В мотивите на президентското вето се посочва, че даването на независим статут на Националната следствена служба и на окръжните следствени служби и извеждането им от структурите на прокуратурата „възстановява едно положение, което вече е съществувало в органите на нашата съдебна власт и е било изоставено”.
Посочва се още, че приетият от Народното събрание законопроект по същество ревизира ангажимент, който България е поела в преговорите за членство в Европейския съюз. „Това би уронило доверието на органите на ЕС и на останалите държави членки в способността на страната да изпълнява пълноценно своите ангажименти”, се посочва в мотивите на президента за връщането на законопроекта. 
Единствено депутатът Маргарита Махаева защити предлаганите текстове от „Възраждане”. Тя посочи, че независимостта на съдебната система е принцип, гарантиран в Конституцията и добави, че идеята им за независимо следствие е добра. Махаева попита за каква независимост може да се говори, когато следователите изпълняват указанията на прокурорите, без да може да възразява.

28.09.2023, 15:54 часа
471 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha