Заради скандала с кравето мляко: КЗК проверява овче сирене "Димитър Маджаров" и "Саяна"

Заради скандала с кравето мляко: КЗК проверява овче сирене "Димитър Маджаров" и "Саяна" Антимонополната комисия се самосезирала от публикации в пресата, че само едно от 5-те най-скъпи овчи сирена действително е произведено от овче мляко. Комисията е започнала проверка за овчите сирена с марката "Саяна" и "Димитър Маджаров".
"В резултат от проведените лабораторни изпитвания в две от пробите е установено наличие на краве мляко – овче сирене "Саяна" (производител „Милки Груп Био“ЕАД) със съдържание 63 ± 7.55% краве мляко, и овче сирене "Димитър Маджаров" (производител "Димитър Маджаров – 2" ЕООД) със съдържание 7 ± 0.84% на краве мляко", пише в решението на Комисията за защита на конкуренцията.
Пробите са направени в лаборатория в Хърватия.
Вследствие на това с писма до директорите на областните дирекции по безопасност на храните в Пловдив и Хасково, на чиято територия се намират съответните млекопреработвателни предприятия, са дадени указания да бъдат изтеглени несъответстващите партиди сирене от пазара и да се етикетират като саламурено сирене смес, след което да се пуснат за реализация.
Предприятията са подложени на постоянен официален контрол, така че за реализация на пазара да се допускат само партиди саламурено овче сирене от овче мляко.
Към бизнес операторите са предприети административнонаказателни мерки по Закона за храните, като са издадени актове за установяване на административно нарушение.
В актовете е посочено, че потребителите са заблудени от означеното на етикета на продуктите “100 % овче мляко”.
“Димитър Маджаров 2“ ЕООД е сключило споразумение с ОДБХ Пловдив на основание чл. 58г, ал. 1, предл. 2 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), което е приключило в законоустановения срок със събиране на наложената санкция. “Милки Груп Био” ЕАД е сключило споразумение ОДБХ Хасково, по което процедурата не е приключила.
Самите тестове бяха направени от "Сдружение за достъпна и качествена храна", като бяха изследвани 5-те най-скъпи и най-популярни на пазара овчи сирена и проверката показва, че само едно от тях е наистина овче сирене, останалите са смес.
“Тeзи крайно тревожни резултати хвърлят петно върху репутацията на българското овче бяло саламурено сирене, което в началото на на 2023 г се нареди на 19-о място в света според класацията на Taste Atlas”, коментира тогава Андрей Велчев, председател на УС на Сдружението за достъпна и качествена храна.
28.09.2023, 16:21 часа
1606 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha