"Таймс": 55 загинали на китайската ядрена подводница

"Таймс": 55 загинали на китайската ядрена подводница Има опасения за 55 загинали китайски моряци, след като ядрената им подводница очевидно е попаднала в капан, предназначен за улавяне на британски подводни съдове в Жълто море, съобщи британският в. "Таймс".
Според секретен доклад на Обединеното кралство моряците са загинали вследствие на катастрофална повреда в кислородните системи на подводницата, която е отровила екипажа.
Предполага се, че сред загиналите е капитанът на подводницата "093-417" на китайския флот, както и 21 други офицери.
Официално Китай отрича инцидентът да се е случил. Също така изглежда, че Пекин е отказал да поиска международна помощ за пострадалата си подводница.
Докладът на Обединеното кралство за фаталната мисия гласи: "Разузнаването съобщава, че на 21 август е имало инцидент на борда по време на изпълнение на мисия в Жълто море.
Инцидентът е станал в 08:12 ч. местно време и е довел до смъртта на 55 членове на екипажа: 22 офицери, 7 офицерски кадети, 9 старшини, 17 моряци. Сред загиналите е и капитанът.
"По наше разбиране смъртта е причинена от хипоксия поради повреда в системата на подводницата. Тя се е ударила в препядствие, използвано от китайските военноморски сили за улавяне на американски и съюзнически подводници.
Това е довело до повреди в системите, които са отнели шест часа за ремонт и изваждане на плавателния съд на повърхността.
Все още няма независимо потвърждение за предполагаемата загуба на китайската подводница.
04.10.2023, 12:54 часа
428 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha