Наводнението в Либия разкри нови останки от древен град

Наводнението в Либия разкри нови останки от древен град Наводнението в Либия, което взе хиляди жертви след себе си миналия месец, повреди и руините в древногръцкия град Кирена в планините наблизо. Но отнасяйки пръстта и камъните, разкри нови археологически останки под тях.
"На 11 септември бурята Даниел удари град Шахат. Наводнението разкри нов обект - воден канал, който според мен датира от римската епоха. Този обект се счита за уникално откритие за града и вече е включен в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО", споделя Адел.
Бурята "Даниел" е причинила изливането на много дъжд върху хълмовете в Източна Либия. Учени твърдят, че това е безпрецентно количество, откакто се води статистика от средата на 19-ти век.
Според Адел, въпреки че досегашните щети са незначителни, на по-късен етап може да окажат по-сериозни. Наводнението може да е допринесло за свличане на земни маси, което впоследствие да причини срутването на някой от паметниците.
"В момента земята е пълна с вода. Открити са съвременни тунели - подобни на водните канали. Надявам се, че не са нанесени никакви щети и също прогнозата ми да се окаже погрешна. За съжаление съм почти сигурен, че една от тези забележителности ще се срути поради прекомерната подземна вода през зимата", разказва тя.
Учени заявиха, че изменението на климата е причинило до 50% повече дъждове по време на бурята от всякога в Кирена, която е била гръцка колония и един от основните градове на древния елински свят. Днес е един от петте обекта на световното наследство на ЮНЕСКО в Либия.
09.10.2023, 09:45 часа
481 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha