ВСС назначи съдия Даниела Талева да разследва главния прокурор

ВСС назначи съдия Даниела Талева да разследва главния прокурор Единодушно, с 6 гласа "за", Прокурорската колегия на ВСС назначи съдия Даниела Талева за прокурор, който може да разследва обвинител номер едно или неговите заместници. Тя бе избрана на случаен принцип в началото на юли, но кадровиците отложиха назначението ѝ заради законови пропуски.
След като депутатите гласуваха нови промени в Закона за съдебната власт, като дадоха възможност да се разследват и заместниците на обвинител номер 1, ВСС трябва да я назначи временно като прокурор.
Даниела Талева беше избрана измежду 22 -ма съдии, дали съгласие да разследват главния прокурор. В началото на юли системата за случайно разпределение на дела я посочи като първия върховен магистрат, който ще проверява дали обвинител номер 1 е извършил нарушение.
Прокурорската колегия обаче не я назначи, тъй като откри законов пропуск - можела да разследва главния прокурор, но не и заместниците му. А първият сигнал беше срещу Борислав Сарафов като заместник на обвинител номер 1. Депутатите спешно промениха текстовете. И днес съдия Талева трябва да бъде назначена временно като прокурор, който единствен има право да проверява дали има основание да се разследва и повдига обвинения на главния прокурор, или неговите заместници.
18.10.2023, 14:06 часа
445 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha