Връщаме стрелките на часовника с час назад тази нощ

Връщаме стрелките на часовника с час назад тази нощ В нощта срещу 29 октомври трябва да преместим стрелките на часовниците с час назад заради зимното часово време.
Смяната към зимно часово време тази година ще стане в неделя, 29 октомври 2023 от 4.00 часа през нощта, когато сменяме часа с един назад – от 4.00 часа става 3.00 часа. Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, тоест зимното.
Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите.
Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 г. по искане на Франция. В България тази практика е въведена през 1979 г. 
Според експертите организмът на човека е доста адаптивен и смяната на времето с един час по принцип не би трябвало да е толкова стресова. Необходими са ни от 5-7 до около 10 дни, през които да успеем да свикнем със смяната на часа.
Хората, които са по-чувствителни към слънчева светлина, промяна в атмосферното налягане, смяна на времето, се сблъскват с нарушение на съня - по-трудно се събуждат сутрин, по-трудно заспиват, това се отразява и на психиката. Нарушение на съня води до нервност, раздразнителност, слаба концентрация и трудоспобност, понижено настроение.
Смяната на часовото време по-скоро не води до обостряне на хронични заболявания, но може да бъде намалена жизнеността на организма за известно време, докато той свикне.
Здравословно хранене, хидратация, добър и пълноценен сън, физическа активност и по възможност повече време на слънце ще ни помогнат да се справим по-лесно със смяната на часа.
28.10.2023, 11:31 часа
469 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha