По изборите в Малорад: Вижте как членове на СИК дописват преференции в бюлетините /видео/

По изборите в Малорад: Вижте как членове на СИК дописват преференции в бюлетините /видео/ Скандално видео се разпространява в социалните мрежи, видя агенция BulNews. На кадрите се вижда как членове на секционна избирателна комисия в село Малорад дописват преференции върху бюлетините. 
Сцената се разиграва, докато те си мислят, че камерите за видеонаблюдение не работят. Членовете обсъждат как да помогнат на „техни хора“ да влязат в общинския съвет на Враца. Ето и диалога, който се чува на видеото:
„- Така, тук сме си наши момчета. Шете ли да помогнеме на Мартин, на некой, на баче Цено, да ги направим на преференцията, да има хора от село там. Некой има ли претенции? 
- Зависи от комисията.
- Не бе. Ние сме си наши хора. Да помогнем на Мартин примерно има една, имало празна, да се поплъни 102…
- Аз немам никви претенции.
- [не се разбира] 42 със еди коя си. 108. За Борко да се направат, за сичките да има. За сичките. Казвайте […] за сичките. Ако щете – щете. Ако не щете, тие работи да свършим, да хода да си легам. Мен ми е на дедовия.
- 68 една част ше се прави за него...
- това си е ваша работа, за Борко. 
- … една част праиш за Боби. И ше се делат. Ше се делат … само че го прави това нещо по-бърже, ако обичаш.
- Е по-бърже ама …
[член на комисията взима тесте с бюлетини и започва да ги “поправя” с химикалка, чука се на вратата]
(глас от комисията):
- Идем. 
- Спри, спри, спри. Спри. Спри. Пак е нещо“. 
Проверка на агенция BulNews разкри кои са преференциите, които се дописват. 
"Боби беше 111" всъщност е Боби Боянов, кандидат за общински съветник от местната коалиция "Съюз на демократичните сили" (с номер 68 в бюлетината), която включва СДС, ДПС, "Български възход", "Новото време", "Земеделски съюз Александър Стамболийски" и партия "България на регионите" . Той е 11 номер в листата за общински съветници и вече е избран за общински съветник с 85 преференции. От тази секция обаче той получава само една преференция.
"Чичо Цено, кой номер си" - става дума за Цено Цоловски, номер 8 в листата на "Възраждане" за общински съветници и вече избран съветник със 127 преференции. Само от тази секция Цено Цоловски получава 50 преференции. Цоловски е кмет на село Малорад в периода 2015-2019 година, а преди това е бил отново общински съветник.
"Да помогнем на Мартин" - става дума за Мартин Диловски, който е кандидат за общински съветник на "БСП за България" (с номер 1 в бюлетината), който е втори в листата за общински съветници и не е избран, защото не му достигат преференции. От секцията в Малорад той получава 7 преференции.
По случая вече тече разследване и по тази причина Общинската избирателна комисия отказва коментар.

31.10.2023, 10:51 часа
5180 3
Коментари

Бачи Цомпчо от вгъзраждане

31.10.2023, 21:05 часа
Добре, че са тия тъпанари та разбрахме как се случват нещата в комисиите. За това беше и атаката срещу машините.Представете си какво се случва в Кърджали примерно. Тука по една година ефективно + постоянно видео наблюдение в секциите може да помогнат

Борко Банчев

31.10.2023, 13:46 часа
Цене, шумния купон се отменя. Фанаха ни!

Няма закони и това е

31.10.2023, 10:59 часа
Това е престъпление
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha