Спря електричеството в болницата в Газа, новородено почина в кувьоз

Спря електричеството в болницата в Газа, новородено почина в кувьоз Палестинският министър на здравеопазването съобщи днес, че има риск 39 бебета да починат в болница "Ал Шифа" в ивицата Газа поради липса на електричество, кислород и лекарства, съобщава Ройтерс.
Говорителят на здравното министерство в ивицата Газа каза, че работата на болничния комплекс "Ал Шифа" – най-големия в анклава, е прекратена, след като лечебното заведение вече не разполага с гориво.
„В резултат новородено почина в кувьоз, където има 45 бебета", каза за Ройтерс Ашраф Ал Кидра – говорителят на здравното ведомство в контролираната от „Хамас" Газа.
„Ситуацията е по-зле, отколкото някой може да си представи. Обсадени сме в комплекса на болница "Ал Шифа", а окупаторите вземат на прицел повечето сгради в комплекса", каза Ал Кидра по телефона.
Израелската армия каза, че бойците на „Хамас", които миналия месец атакуваха градове и кибуци в Южен Израел, са установили командни центрове под сградата на "Ал Шифа" и под други болници в Газа и по този начин ги превръщат във военни цели.
„Хамас" отрича да използва цивилни като човешки щит, а здравните власти в Газа казват, че растящият брой израелски удари по болници или близо до тях, излагат на риск пациентите, медицинския персонал и хилядите евакуирани, които са се подслонили в сградите на лечебните заведения или в близки постройки.
„Окупационните сили стрелят по хора, които се движат вътре в комплекса, което ограничава възможностите ни да се придвижваме в различните части на болницата. Някои хора се опитаха да си тръгнат и тогава по тях беше открита стрелба", каза Ал Кидра и добави, че в болницата няма електричество и интернет.
11.11.2023, 14:16 часа
507 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha