БАБХ наложи евтаназия на кобила в монтанско село, десетки жители се събраха да я пазят

БАБХ наложи евтаназия на кобила в монтанско село, десетки жители се събраха да я пазят
Десетки жители на село Разград не позволиха да бъде евтаназирана кобила, която има вирусно заболяване, научи BulNews. 
Случката се разиграла вчера. В знак на солидарност със собственика на животното, хората останали до обяд край двора му. Евтаназията бе отложена до излизането на резултат от взетата повторно кръвна проба. Кобилата е била закупена преди 4 месеца от Русенско. Пристигнала  в село Разград без ветеринарни документи. Кръвно изследване  показало, че животното има сериозно заболяване, което не се предава на хората.
„Много коне има тука в селото, взели са проби , само при нейната пробата е лоша, при друга няма такъв резултат. Дойдоха да я евтаназират, 200 човека се събраха тук да я пазим, дойде и полиция”, разказва Емил.
„Донесоха ми документи, че кобилата е болна от инфекциозна анемия. Агенция по безопасност на храните налага евтаназия, отказаха ми втора проба, казаха …че дори и пет проби да направя , не отменят първата,” оплаква се собственикът Румен Радков.
Изпаднал в безизходица, той пуснал пост в мрежата и така събрал съмишленици. По-късно през деня специалисти от Агенцията по безопасност на храните в Монтана взели повторно кръвна проба от кобилата. Резултатите от нея ще са ясни до седмица.
11.11.2023, 16:45 часа
2729 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha