Внимание, шофьори! На територията на област Враца започва акция „Зима“

Внимание, шофьори! На територията на област Враца започва акция „Зима“ „На територията на област Враца започва акция "Зима" от утре – 15 ноември“, съобщи на брифинг Николай Стефанов от сектор „Пътна полиция“.
Както всяка година, така и сега, операцията ще продължи 30 дни и е разделена на 3 етапа. Всеки е с продължителност от по 10 дни, но засилените мерки на пътя ще продължат и след края на спецакцията.
Първият етап обхваща контрол на превозните средства теглени с животинска тяга, велосипедите и ел. превозни средства.
Вторият е насочен към пешеходците. Униформените ще затегнат контрола на водачите, които отнемат предимството на вървящите пеша хора.
Третият етап е за техническата изправност на автомобилите.
Основно през периода ще бъде извършвана проверка за състоянието на гумите, които трябва да са подходящи за зимни условия – грайферът да не е под 4 мм. Ще бъдат проверявани стъклопочистващите устройства и светлините.
Санкциите, които се налагат за незначителни щети, са 50 лева. Към тях спада проблем при светлините на автомобилите или такъв със стъклопочистващото устройство.
За значителни технически неизправности глобите са 200 лева. Тук става дума за износени гуми, чийто грайфер няма 4 мм дълбочина.
За опасни неизправности по автомобилите санкциите са 500 лева, като едно от тях са липсващи болтове на гумите. При такъв случай на шофьора се съставя акт, а возилото се спира от движение до отстраняване на техническата неизправност.
От утре започва специализирана полицейска операция на територията на общините Враца и Бяла Слатина. Тя е насочена към намаляването на пътно-транспортния травматизъм, както и контрол на тежкия трафик.
По време на брифинга стана ясно, че във времето, в което тече акция „Зима“, ще бъде правен оглед на състоянието на пътната настилка в областта. Едни от най-тежките пътни участъци в района са по международния път Е-79, както и по пътя за Оряхово заради пренасочения трафик, което се налага заради строителството на скоростния път между Мездра и Ботевград.
„Съветваме шофьорите да проверяват обстойно автомобилите си преди да тръгнат на път, а пешеходците да внимават къде пресичат и при възможност да носят дреха със светлоотразителен елемент на нея“, каза още Николай Стефанов.
По негови думи до момента в базата на МВР в Костелево има над 20 автомобила, които са консифкувани от шофьори, седнали зад волана пияни или дрогирани. По случаите има образувани досъдебни производства, като само Прокуратурата може да се разпорежда с тях, след приключването им.
14.11.2023, 11:27 часа
8100 2
Коментари

язе

15.11.2023, 10:44 часа
Ще има ли акция лоши пътища не наядохте са деаба и катилете

Ментата

14.11.2023, 19:29 часа
Как си е нахлузил шапката ръбея :) А якето едва събира шкембето .... С дечорлията на богаташите не могат да се справят. С паркирането в града също. Бул 2-ри Юни, Орозов и бул. Демокрация са скоростни отсетчи за ръняци. Иначе пари тръгнали да събират
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha