Черна статистика: Отчитат повече жертви по пътищата в Монтанско тази година

Черна статистика: Отчитат повече жертви по пътищата в Монтанско тази година Пострадалите при пътно-транспортни произшествия в област Монтана от началото на годината са повече от миналата, стана ясно от отчета на "Пътна полиция". Основната причина за това е движение с несоъбразена скорост. Общо 174 са тежките катастрофи, 13 души са загубили живота си, ранените са 245. Броят на произшествията е почти същият като миналата година, но ранените сега са с 22-ма повече. Какви са основните причини за катастрофите, коментира главен инспектор Елвис Иванов, началник сектор "Пътна полиция".
"Движение с несъобразена скорост - 5-ма загинали, 96 ранени. Друга основна причина е неправилно изпреварване - 7 тежки пътно-транспортни произшествия, 1 загинал и 8 ранени и внезапна промяна на посоката на движение, тъй наречената загуба на контрол върху моторното превозно средство - 8 тежки пътно-транспортни произшествия, 1 загинал и 13 ранени. Основният дял по вида на ПТП е сблъскване между движещи се моторни превозни средства - 62 пътно-транспортни произшествия, 6 убити и 102 ранени. Приблизително половината от загиналите са при този механизъм на пътно-транспортно произшествие", каза той.
"Тази година голям е делът и на катастрофите, станали при сблъсък в дърво или стълб, където са загинали 4-ма души", допълни Елвис Иванов.
"Другото нещо, което е особено тази година, много е голям дялът на ПТП-тата от вида блъскане в дърво или стълб. 17 тежки пътно-транспортни произшествия, 4-ма загинали и 17 ранени. Оказва се, че крайпътните дървета имат особен принос за броя на загиналите и ранените по пътищава в област Монтана. 50% от пътно-транспортните произшествия са регистрирани по републиканската пътна мрежа, тъй наречените междуселищни пътища, 47% са регистрирани в населените места на територията на региона. Разпределението е почти равномерно по отношение на тежките пътно-транспортни произшествия", каза Иванов./БНР
15.11.2023, 11:44 часа
612 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha