Ето кои грипни щамове ни атакуват тази зима

Ето кои грипни щамове ни атакуват тази зима Грипните щамове, които се очакват тази година, са „Виктория“, „Уисконсин“ и „Дарвин“, а ваксината помага срещу всички, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
По думите му „Дарвин“ има по-висок потенциал за разпространение, тъй като хората рядко са се срещали с него.
"И трите щама са включени в противогрипната ваксина", каза той и напомни, че продължава да циркулира и COVID-19, въпреки че разпространението му намалява. Той посъветва да се ваксинира всеки, който иска да се предпази.
„Програмата за безплатно ваксиниране беше удължена. Така даваме възможност да се ваксинирате и през януари и февруари, тъй като грипът не идва на точно определена дата“, каза той.
По думите на доц. Кунчев, ако има превенция чрез ваксинация, то няма да има и антибиотична резистентност.
„Идват нови щамове, но няма нови антибиотици. Затова ежегодно се напомня, че антимикробната резистентност става все по-голяма заплаха“, каза от своят страна д-р Валери Цеков, управител на Българското сдружение по иновативна медицина. И отново припомни, че когато се употребяват антибиотици, те трябва да се предписани от лекар и да се приемат както е предписал лекарят.
„В никакъв случай не трябва да си назначавате сами лечение“, каза той. “Един от начини да се преборим с антибиотичната резистентност е да се ваксинираме срещу даденото заболяване. Има програми, които дават безплатен достъп до ваксиниране. Един пример за това е удължаването на програмата за превенция на грипните щамове“, обясни д-р Цеков.
„Намалява вълната от COVID-19 и се увеличава тази на острите респираторни заболявания“, каза от своя страна проф. д-р Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Тя се обърна към хората и отново призова да не се лекуват вирусни заболявания с антибиотици.
16.11.2023, 16:45 часа
627 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha