Военният министър: Вреден съм за руските интереси у нас

Военният министър: Вреден съм за руските интереси у нас  "Вреден съм за руските интереси в България и руските интереси в това българската отбрана да стои недофинансирана, със старо въоръжение, зависима във всяка възможна степен от Руската федерация - това няма да се случи". Това заяви военният министър Тодор Тагарев.
От 35 години за първи път сухопътните войски ще получат основна бойна техника, подчерта той.
"Възможността за това се осигурява и чрез повишаването на бюджета с ангажиментите, които сме поели. През 2001 г. бюджетът за отбрана беше по-малко от 250 млн. долара. Следващата година той ще е близо 2,5 млрд. долара. Следващата година ще излезем отново след 15 години на 2% от БВП, което дава солидна основа за превъоръжаване и модернизация на армията, така че тя да стане оперативно съвместима и да може да действа заедно със съюзниците".
По думите му три са големите проекти, които са във фокуса за последните 10 години – бойни самолети, кораби и бронирани машини. Сега тръгва третият от тях, което е много важно за развитието на сухопътните войски, посочи Тодор Тагарев. Той обяви, че по-следващата сряда ще внесе в МС програма за инвестиции до 2032 г.:
"Там се вижда, че няма дори за втора бригада за изцяло нови машини при 2% от БВП. Няма да имаме възможност да го направим. За 900 машини въобще не говорим. Но изключително важно беше да имаме поне една модернизирана бригада, защото ние имаме ангажименти, които са към нашата собствена сигурност. Още една бригада правим, но не цялостно, не по този начин – частично ще модернизираме до 2032 г. 30 години почти нищо не се случваше от гледна точка на превъоръжаването. Малко трудно ще бъде компенсирано това изоставане. Правим най-доброто, за да осигурим приоритетно необходимите способности на армията".
За критиките относно американските бойни машини "Страйкър", министърът бе категоричен, че нищо не се прави без експертната оценка на сухопътните войски и специалистите от щаба по отбрана. Според експертната група тази машина ни дава най-добър баланс между мобилност и маневриране, защитеност на машината и огнева мощ.
Военният министър отбеляза, че няма абсолютна защита: "Няма машина, която да издържи на пряко попадение от управляема ракета. Няма такава".
А за вота на недоверие в сферата на отбрана Тагарев изказа мнение, че тези, които поставят въпросите, не се интересуват от отговорите и фактологията. Според него целта им е да разширят избирателната си основа. "Там няма сериозно обсъждане. Там има политически или други внушения", смята той и коментира:
"За първи път в българската история има вот на недоверие по военни въпроси и въпроси на отбраната – тогава, когато нашата отбрана се засилва с много бързи темпове и с много бързи темпове ние излизаме от руската орбита".
За обвиненията на Корнелия Нинова срещу него за конфликт на интереси, Тагарев бе категоричен, че БСП и Нинова лъжат. Той отрече да има такова нещо.
Относно протестите срещу БФС и погрома в София, след който ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, Тагарев изказа мнение, че МВР не се е справило по най-добрия начин:
"Въпреки че огромната част от полицаите действаха професионално в тази сложна ситуация, имаше отделни полицаи, които надвишиха правата си. Трябва да бъде разследван този случай, трябва да бъдат идентифицирани виновните и да понесат съответните последствия".
Според него в правителството няма квоти за различните партии. Той декларира, че не е член на нито една от партиите в управлението, както и че не е участвал в партийни дейности на тези партии.
"Бях поканен в лично качество от акад. Денков. Не съм запознат с механизмите как е бил формиран кабинетът".
19.11.2023, 13:44 часа
465 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha