Пламен Петков представи приоритетите си през новия мандат начело на Чипровци

Пламен Петков представи приоритетите си през новия мандат начело на Чипровци "През новия мандат на местната власт поставяме фокуса на вниманието си върху ремонти на улици и междуселски пътища, върху изграждане на спортни площадки в селата на общината и се надяваме да възстановим Гушовския манастир в Стара планина, който е разрушен при потушаването на Чипровското въстание през есента на 1688 г.", заяви кметът на Чипровци Пламен Петков, който започна третия си пореден мандат в общината.
В предишния мандат в община Чипровци са ремонтирани и асфалтирани около 40 улици. Повечето от тях са в общинския център. В следващите години сме амбицирани да асфалтираме повече улици в селата на общината. В момента довършваме три улици в село Бели мел, две улици в село Железна и една улица в Чипровци. Ремонтира се пътят между селата Ковачица и Равна, който е с дължина седем километра и до момента половината е завършен. През следващата година ремонтите на улици ще продължат, като на много места ще се подменят и подземните комуникации под улиците.  
Община Чипровци си поставя за цел да продължи с изграждането на спортни площадки в селата на общината. След като в предишния мандат площадки бяха изградени в селата Горна Лука и Железна, в този мандат на ред са останалите села. Новите спортни площадки са с изкуствена трева, имат осветление и могат да се използват по всяко време на денонощието. На всяка от тях може да се играе футбол, баскетбол и тенис. Площадките привличат към спорта много хора не само от община Чипровци, но и от община Монтана и дори от други населени места, заяви Петков.
През лятото на тази година в основите на някогашния Гушовски манастир, намиращ се в Стара планина над Чипровци, имаше археологически разкопки. Открити бяха специфични мозайки и артефакти от миналото на това духовно светилище край Чипровци. Гушовският манастир е един от най-старите православни манастири у нас, като се предполага, че вероятно е изграден по време на Първото българско царство. Той е разрушен от турците и техните съюзници при потушаването на Чипровското въстание през есента на 1688 година. В последните десетилетия всяка година на 6 септември чипровчани, живеещи в Чипровци, в други селища в България и в чужбина, се събират в основите на манастира и отправят молитви към Бога за здраве, благоденствие и успех. Така те отбелязват празника на Чипровци и почитат своите корени. Нашата амбиция е да възстановим Гушовския манастир в някогашния му вид, в него отново да се извършват богослужения и да бъде посещаван от туристи. За тази цел Общината изкупи терените около основите на манастира и ще търси средства от фондовете на Европейския съюз и българското правителство за реализиране на своите идеи, посочи Пламен Петков.
В момента в Чипровци продължава изграждането на алеята на чипровския килим, която представлява пътека с нова настилка с вградена в нея основната шарка на килима – канатицата. Наскоро на историческия хълм в Чипровци завърши изграждането на католически параклис, който се намира в основите на някогашната католическа катедрала "Възнесение на Дева Мария" в града./БТА
21.11.2023, 13:30 часа
503 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha