Тристранният съвет прие Бюджета на здравната каса за 2024 г.

Тристранният съвет прие Бюджета на здравната каса за 2024 г. Социалните партньори не постигнаха единодушие по бюджета на Здравната каса за догодина. Основните забележки към текстовете са, че с тях не се правят реформи в системата.
Единствено от АИКБ се въздържаха от подкрепа на Бюджета, защото според Асоциацията на индустриалния капитал в България няма конкретни реформи, с които да се развие здравноосигурителната система. КТ "Подкрепа" и КНСБ подкрепиха заложената рамка.
В проектобюджета са заложени общо 8 163 353 100 лв. от приходи и трансфери. Увеличението в средствата за НЗОК за следващата година спрямо тази е с 1 136 139 500 лв.
В Бюджета е разписано увлечението на минималната работна заплата на 933 лева от 1 януари 2024 година.
Най-много средства са предвидени за болниците - около 3,5 млрд. лева. За общопрактикуващите лекари са предвидени 560 млн. лева, за специализираната извънболнична помощ 562 млн. лева, за лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели са предвидени над 2,1 млрд. лева.
Министърът на здравеопазването Христо Хинков определи бюджета като "балансиран", и заяви, че той "създава стабилна финансова рамка за цялостно функциониране на системата".
Заместник-министърът на финансите Георги Клисурски посочи, че са заложени повече средства за извършването на профилактични прегледи. Целта е увеличаването на броя хора, извършващи профилактични прегледи.
21.11.2023, 14:25 часа
392 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha