Сеул преустанови частично военно споразумение с Пхенян

Сеул преустанови частично военно споразумение с Пхенян

Южна Корея преустанови действието на част от военното споразумение, подписано с Пхенян през 2018 г., след като изолираният Север пренебрегна предупрежденията на САЩ и съюзниците му, изстреля шпионски сателит и нарече извеждането му в орбита успешно, предаде Ройтерс.
Северна Корея съобщи, че е извела вчера в орбита първия си шпионски изкуствен спътник и обеща да изстреля още в близко бъдеще. На снимки, публикувани от севернокорейските държавни медии, се вижда как лидерът Ким Чен-ун наблюдава изстрелването на ракетата.
Длъжностните лица в Южна Корея и Япония, които първи съобщиха за изстрелването, не можаха веднага да потвърдят дали сателитът е в орбита. Говорител на Пентагона заяви, че американските военни все още проверяват дали изстрелването е било успешно.
Южнокорейският министър-председател Хан Док-су проведе заседание на кабинета и в телевизионно изказване заяви, че правителството пристъпва към преустановяване на действието на част от междукорейския пакт. Президентът Юн Сук-йол е на държавно посещение във Великобритания, а по-рано проведе заседание на Съвета за национална сигурност с някои министри и ръководителя на националното разузнаване чрез видеовръзка.
Пактът, известен като Всеобхватно военно споразумение и насочен към намаляване на напрежението на Корейския полуостров, беше подписан на срещата на върха през 2018 г. между бившия южнокорейски президент Мун Дже-ин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

22.11.2023, 09:45 часа
253 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha