Десетокласници от Монтана се запознаха със съдебната власт

Десетокласници от Монтана се запознаха със съдебната власт Лекция на тема „Превенция срещу употребата на наркотични вещества. Престъпления, извършвани от наркозависими лица“ изнесе пред ученици от 10 клас на Гимназията с преподаване на чужди езици „Петър Богдан“ в Монтана прокурор Лилия Илиева от Окръжна прокуратура  – Монтана. Срещата с десетокласниците бе по Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.
Прокурор Илиева запозна учениците с преподавател Бистра Първанова със структурата на съдебната система и с конкретните цели и дейности на районните, окръжни и апелативни прокуратури и съдилища в България, както и с функциите на Върховния касационен съд и Висшия съдебен съвет. С примери от практиката си тя разясни опасностите и вредата за младите хора от употреба на наркотични вещества, борбата срещу разпространението на различните видове дрога и предвиждани от закона наказания за престъпленията, свързани с наркотици. Преподавателката Бистра Първанова сподели, че на преподавателите и възпитаниците на гимназията им предстои и работа по проект на тема „Механизъм за повишаване на сигурността на средата в училищата посредством предотвратяване на разпространението на наркотици“. В дискусия след лекцията бяха обсъдени строгостта и ефективността на налаганите наказания и необходимостта от категорична подкрепа от страна на обществото на усилията на изпълнителната и съдебната власти за противодействие на престъпността. В края на лекцията учениците изказаха желание да присъстват на реален съдебен процес, за да се запознаят на практика с хода на съдебното следствие и ролята на всеки от участниците в него, а след това с помощта на магистрати да подготвят и представят симулативен съдебен процес.
Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ се провежда по споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката. Целта ѝ е да запознае учениците със статута, структурата и функциите на съдебната власт в България, да формира у тях правна грамотност и култура, да спомогне за превенцията на детското насилие и да повиши спазването на законите и доверието на обществото към съдебната власт. Лекциите се организират и провеждат от Окръжен съд - Монтана съвместно с Окръжна прокуратура – Монтана и Районен съд и Районна прокуратура – Монтана.
24.11.2023, 09:36 часа
541 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha