Лекар със съвети как да се предпазим от вирусите

Лекар със съвети как да се предпазим от вирусите "Няма основание за притеснение, защото се намираме в обстановка, обичайна за есенно-зимния сезон. Доц. Любомира Николаева-Гломб и проф. Тодор Кантарджиев ме убедиха, че все още грипен вирус в България и Европа не е изолиран". Това обясни пулмологът д-р София Ангелова.
„След като децата тръгнаха на училище, на първо място бяха болките в гърлото, обилната хрема и последващата кашлица. Това е така нареченият риновирус, който е най-често срещаният в момента. С риновируса се бори нашата имунна система и ние трябва да ѝ помогнем”, посочи специалистът.
При подобни случаи д-р Ангелова отхвърли лечението с антибиотик, защото той потиска имунната система. „Той по-скоро би ни попречил. Започва да тече обилна хрема, която провокира кашлица. Затова действаме симптоматично, с широкоспектърни противовирусни препарати”, обясни още тя.
Ако се разболеем, д-р Ангелова призова да останем вкъщи за три дни, защото организмът ни има нужда от покой. Пулмологът обясни, че е много важно да приемаме течности. Препоръча и етеричните масла.
„От вирусните инфекции можем да се предпазим, но не с прием на лекарства. Много е важно рационалното хранене – белтъци, въглехидрати мазнини. И естествените антиоксиданти – плодове и зеленчуци. Изключително важно е и движението”, поясни медикът.
25.11.2023, 12:58 часа
391 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha