Москва: САЩ опитва да демонизира Русия, сравнявайки "Гладомора" със СВО

Москва: САЩ опитва да демонизира Русия, сравнявайки "Гладомора" със СВО Опитите на администрацията на САЩ да свърже глада в Украйна в началото на 30-те години с руската специална военна операция се обясняват с желанието да се демонизира Русия. Това се казва в коментар на руското посолство във Вашингтон в събота, предаде ТАСС.
Руската дипломатическа мисия отбеляза, че „САЩ прокарват невярна теза, че съветското ръководство уж умишлено и целенасочено е „уморило от глад“ милиони украинци“. „Подобна интерпретация на събитията от 30-те години радикално изкривява историята“, отбелязва руското посолство, припомняйки, че „мащабният провал на реколтата и недостигът на храна преди 90 години се превърнаха в истинска хуманитарна катастрофа за Съветския съюз“ и „опустошителните последици от това явление са обща трагедия за руснаци, украинци, казахи и много други етнически групи в една огромна страна."
"Още по-нелепо е желанието на администрацията да свърже събитията от първата половина на ХХ век с провеждането на специална военна операция. Ние виждаме това като нищо повече от нов опит да се демонизира Русия. Да се ​​припишат напълно чужди намерения на уж потискат и дори унищожаван братски народ на съседна държава", се казва в коментара на руското посолство, публикуван в канала Telegram.
Руската дипломатическа мисия подчерта, че обвиненията срещу Руската федерация в „готовност да унищожи селското стопанство на Украйна и да подкопае глобалната продоволствена сигурност в своя собствена полза“ нямат нищо общо с истината. Както се отбелязва в коментара, „гигантски корпорации от Съединените щати и Европа продължават евтино да купуват и изнасят зърно от територията на републиката, печелейки баснословни печалби на пазарите на развитите страни“, докато буквално трохите достигат до нуждаещите се.
„Опитите ни да помогнем чрез изпращане на безплатни селскостопански суровини стават обект на икономически и правни пречки“, отбелязва руското посолство.
"Призоваваме американските служители най-накрая да признаят ключовата роля, която Западът изигра в подхранването на украинската криза. Да спрат да се опитват отново да привличат вниманието към фалиралия режим в Киев. Освен това истинската цел на днешните изявления е да се извлекат още милиарди от данъкоплатците , които след това ще бъдат използвани за изграждането на военни заводи, което само ще развие спиралата на конфликта“, отбелязват от руската дипломатическа мисия.
Президентът на САЩ Джо Байдън излезе с изявление на 25 ноември в памет на жертвите на т. нар. Гладомор. В същото време той спомена специалната операция на Руската федерация в Украйна, като отново изрази твърдението, че Руската федерация се стреми да подкопае продоволствената сигурност. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също направи изявление с подобно съдържание.
В началото на 30-те години масовият глад в СССР се превръща в трагедия за цялата страна и обхваща територията не само на Украйна, но и на Беларус, Северен Кавказ, Поволжието, Южен Урал, Западен Сибир, Казахстан, причинявайки значителни човешки жертви (според различни оценки от 2 до 8 милиона души). През 2006 г., под председателството на Виктор Юшченко, Върховната рада на Украйна прие закон, който утвърди понятието „Гладомор“ като геноцид над украинците. В Русия подобни действия бяха наречени опит за пренаписване на историята.
26.11.2023, 10:35 часа
474 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha