Сигнал до BulNews: Мандра във Врачанско прави кашкавал със соде и живак, няма кой да я затвори

Сигнал до BulNews: Мандра във Врачанско прави кашкавал със соде и живак, няма кой да я затвори Сигнал за потресаващи нередности в мандра във Врачанско постъпи в редакцията на агенция BulNews. Производител продава на хората кашкавал, който е потенциален убиец. В млякото, от което се прави, се съдържа соде, живак и всякакви други опасни и вредни вещества. 
За случая алармира бивша служителка в мандрата с инициали А.Л. Жената е работила там в продължение на година и се е нагледала на всички ужасии, които се случват. Тя потърси медията ни, за да даде гласност на проблема, тъй като институциите към момента бездействат. 
Става въпрос за малка мандра в село Добролево, собственост на Ангел Ангелов, известен с прякора Ани Мундака. Той произвежда кашкавал, който продава на хората, без да има фирма или каквито и да било регулации.
Мандрата съществува вече повече от 5 години. На ден се стига до направата на 100 килограма кашкавал с 1 тон мляко. Според бившата служителка обаче, използваната суровина е некачествена и крие рискове за живота и здравето на клиентите. 
По думите на жената, условията, в които се прави кашкавалът, са изключително мизерни. В сградата не се поддържат и елементарни хигиенни норми. Всичко е мръсно, покрито с плесен, мухъл и отпадни вещества от млечните продукти. 
Освен всичко това, използваното мляко е със съмнителен произход, споделя бившата служителка. Мундака не отглежда животни и целият материал за произвеждания от него кашкавал идва от различни места. Той изкупува млякото, без да следи за неговото качество и не се интересува от различните примеси, които могат да бъдат използвани от продавачите, за да се увеличи количеството. Жената споделя, че докато е работила се е натъквала на всякакви шокиращи неща, сред които дори урина, което се усещало от миризмата на млякото. 
Според подателката на сигнала, Ангелов изкупувал и млякото на болни крави. Когато животното се лекува и приема лекарства, неговото мляко не би следвало да се използва за консумация. Мъжът обаче не се интересувал от това и редовно дори сам карал стопаните да доят и болните животни, тъй като „имал заявки за следващия ден“, допълва жената.
Още по-шокиращи разкрития обаче има от тестове, които правили едва няколко пъти за цялото време, през което работила там, казва още А.Л. Те показали съдържание на различни вещества в млякото, сред които сол, захар, сода и др. Най-фрапиращото обаче е, че по думите ѝ, веднъж тест показал наличие на соде, което е изключително опасно отровно вещество. Нито веднъж обаче Мундака не наредил млякото да се изхвърли, а напротив – правил си кашкавал с него.  
Най-фрапиращият случай станал пред очите на А.Л. Докато се мерела температурата на млякото със стъклен живачен термометър, уредът се счупил и живакът изтекъл вътре. Това се случвало цели два пъти! Материалът отново не бил изхвърлен и кашкавалът, направен от него, бил пробутан на нищо неподозиращите клиенти. 
Повечето от жителите на Добролево са наясно с шмекериите на Мундака и не купуват от него. Има обаче доста хора, които се лъжат на приказките за чист продукт, домашно производство, и често пазаруват опасния кашкавал. 
Още след напускането на мандрата, А.Л. е започнала да сезира различните институции, за да разкрие какви неща се вършат. Били изпратени проверяващи, които извършили проверка и друснали акт на Ангелов. Според служителката обаче, действията не са адекватни на реалната заплаха, която крие консумацията на кашкавала. Преди дни тя отново е подала сигнали до БАБХ, РЗИ и прокуратурата. 
Освен за нередностите в мандрата, жената сигнализира и за други провинения на бившия си шеф, като данъчни престъпления – кара кола за 100 хил. лв. без да декларира никакви доходи; физическо насилие над служители – самата тя си е патила от това; и какво ли още не. 
Дали някой ще вземе мерки – предстои да разберем. 
28.11.2023, 08:50 часа
16961 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha