Паоло Джентилони: Въвеждането на еврото в България е в интерес и на еврозоната, и на Европейския съюз

Паоло Джентилони: Въвеждането на еврото в България е в интерес и на еврозоната, и на Европейския съюз Влизането на държава в еврозоната е един много добре установен процес. Трябва да е съвсем ясно, че това е в интерес не само на България, но е в интерес и на еврозоната, и Европейския съюз. Това каза Паоло Джентилони, Еврокомисар по икономиката.
"Следващия месец ще отпразнуваме 25-та годишнина от въвеждането на единната валута. Първоначално започнахме с 12 страни, а сега са 20 страни и скоро ще бъдем 21. Критериите за приемане се основават върху конвергенцията на четири различни елемента. За да го кажем по-просто: едното е обменният курс, другото е размера на лихвения процент, третият е състоянието на фиска – публичните финанси, дълговете и дефицита, и последният елемент е инфлацията. България се справя много добре с три от тези четири елемента и ние очакваме следващата пролет да измерим в каква степен инфлацията в България съвпада с очакванията на европейската зона, което е последният елемент, който България трябва да изпълни", посочи еврокомисарят.
Според Джентилоне влизането на България в еврозоната през 2025 година е предизвикателство, но никой не може да бъде сигурен по този въпрос.
"Между другото, ако погледнем какво се случи в предишните две години, ще установим, че прогнозата никога не е била твърде точна по отношение на инфлацията. Винаги със закъснение откриваме как инфлацията се ускорява. И даже бяхме изненадани вчера в каква степен инфлацията се е свила в еврозоната, сега е 2.4%, а цел за инфлацията е 2%. Тоест тя наистина бързо се свива. Нека да видим какво ще е развитието за България и дали това предизвикателство ще бъде преборено през пролетта. При всички случаи ще бъде постигнато. Ние не обсъждаме дали България ще влезе или няма да влезе в еврозоната. България ще влезе в еврозоната. Първи януари следващата година е част от резултата за критерия с инфлацията за следващата пролет. Никой не е наясно какво ще се случи".
Комисарят бе категоричен, че трябва да се работи и да обяснява на обществото колко е важно да влезе България в еврозоната.
"Важно е, разбира се за туризма – очевидно е. Важно е за инвеститорите, защото е по-лесно за тях да инвестират, когато използват единната валута – еврото. Важно е, защото Вие влизате, от гледна точка валутната политика, в залата, в която се взимат решенията, което малко или повече е залата на Европейската централна банка. Тоест има много предимства. А, честно казано, недостатъците, които са се наблюдавали в някои страни, не средносрочно, а краткосрочно, заради промяната на валутата – ето в моята собствена страна, в Италия, имаше недостатъци. Но тези недостатъци са много по-малко за България, защото обменният курс вече е ясен. Не се налага да правите странни сметки, както ние, италианците, бяхме принудени да правим. Вие не сте изправени пред риска от инфлация след въвеждането на валутата. Това в общи линии е много добра новина и за България и за Европейския съюз и смятам, че ние трябва да подкрепим този процес".
02.12.2023, 11:16 часа
731 1
Коментари

всичко е

03.12.2023, 15:47 часа
във ваш интерес , НАЛИ ???!!! проклети тарикати , барабар с нашите продажни "избранници" продадени и купени безброй пъти ! ще има да смучете от умрелия БГ народ още и още , че тази тъпа сбирщина бъргарска не пукяса от простотията си !!!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha