Пневмонията от Китай вече е в Европа: Вирусолог разкри как протича заболяването

Пневмонията от Китай вече е в Европа: Вирусолог разкри как протича заболяването "Едва излязъл от острата фаза на пандемията от КОВИД-19, светът е особено чувствителен към новината за нарастващия брой случаи на (атипична) пневмония при деца в Китай. Някои медии нарекоха заболяването мистериозно и това допълнително "наля масло в огъня" на обществените тревоги. В отговор на изисканите от Световната здравна организация (СЗО) повече данни във връзка с "горещата" ситуация, здравните власти на страната докладваха, че не е идентифициран нов патоген. Според тях скокът в хоспитализациите е заради усложнения при инфекции, дължащи се на коктейл от добре познати болестотворни агенти, като грипен вирус, респираторно синцитиален вирус, аденовируси и на микоплазма - Mycoplasma pneumoniaе".
Това каза проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при Българската академия на науките.
"Да започнем с добрата новина, която вълнува всички - Китай не съобщава за откриване на нов болестотворен агент. Косвено доказателство за това е и фактът, че пневмонията засяга деца. Това предполага, че по-големите вече са се срещали с причинителите и имат изградена защита срещу тях", обясни вирусологът.
"Пневмонията е инфекция и възпаление на белите дробове. Може да бъде резултат от различни вируси и бактерии. Mycoplasma pneumoniae и някои други инфекциозни агенти, включително вирусите, предизвикват т.нар. атипична пневмония. Наречена е така, защото се различава в някои отношения (например подход при поставяне на диагнозата, клинична находка) от типичната пневмония, предизвикана от бактерии, като Streptococcus pneumoniae", поясни проф. Александрова.
"През последните дни от Франция също дойдоха съобщения за повишаване на случаите на предизвикана от този патоген пневмония у деца", каза професорът. 
"Причинената от Mycoplasma pneumoniae пневмония обикновено е сравнително леко, самоограничаващо се заболяване, често "прекарвано на крак". В някои случаи обаче може да прерасне в тежка, дори животозастрашаваща пневмония, възможно е да доведе и до прояви, излизащи извън границите на белите дробове", обясни проф. Радостина Александрова.
Тя каза, че в лечението на предизвиканите от бактерии, включително от Mycoplasma pneumoniae, пневмонии се използват антибиотици, включително и от групата на макролидите. Публикация в Nature от 27 ноември 2023 г. напомня, че нивата на устойчивост на Mycoplasma pneumoniae към макролиди в Пекин са между 70 и 90 процента. Не е изключено това също да допринася за високите нива на хоспитализация, тъй като резистентността на тези патогени може да попречи на лечението и да забави възстановяването при пациентите с бактериална пневмония.
02.12.2023, 12:13 часа
599 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha