Нова ескадрила изтребители Су-30СМ2 влизат в редиците на руската бойна авиация

Нова ескадрила изтребители Су-30СМ2 влизат в редиците на руската бойна авиация Иркутският авиационен завод на Обединената авиостроителна корпорация (ОАК, част от държавната корпорация "Ростех") е предала партида многоцелеви изтребители Су-30СМ2 и учебно-бойни Як-130 на руските Въздушно-космически сили (ВКС). Това са съобщили от държавната корпорация, предаде ТАСС.
"Иркутският авиационен завод на Обединената авиостроителна корпорация (ОАО ОАК, част от държавната корпорация "Ростех") произведе и предаде на Министерството на отбраната на Русия нови многофункционални изтребители Су-30СМ2 и учебно-бойни самолети Як-130. Самолетите преминаха необходимите наземни и летателни изпитания и отпътуват към мястото на бойното си дежурство“, се посочва в съобщението.
Както е отбелязал генералният директор Юрий Слюсар, това е последната партида самолети Як-130 тази година, доставени на руските ВКС. "Партията учебно-бойни самолети Як-130 завършва доставките на този тип самолети по програмата за текущата година. Следващият Су-30СМ2 ще постъпи в руските ВКС". Според Слюсар компанията вече е започнала работа по самолети, които ще бъдат доставени през следващата година.
Су-30СМ2 е най-новата модификация на изтребителя Су-30СМ. Самолетът е получил нови двигатели АЛ-41Ф-1С от Су-35С, радар Н035 "Ирбис" и "умни оръжия". Як-130 е базовият самолет за начална и усъвършенствана подготовка на пилотите на руските ВКС.
02.12.2023, 12:43 часа
419 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha