Тошко Йорданов: Страхът от "Магнитски" диктува здравината на сглобката

Тошко Йорданов: Страхът от "Магнитски" диктува здравината на сглобката "Сглобката" вкарва страната в ужасна криза. Тя не е евроатлантическа - това e сглобка "Магнитски" и за финансови интереси, заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.
"Има такъв народ" е евроатлантическа партия, но сме опозиция. Под формата на евроатлантизъм се оформя едно голямо разграбване на държавата - това е истината", подчерта той.
За него страхът от "Магнитски" диктува здравината на сглобката и затягането на гайките, когато те се разглобяват.
"Скандалите между тях са винаги за пари - това е другата опорна точка, която ги събира. В момента, в който се сблъскат за някакви пари кой да ги усвои, се получава криза, след което се събират хора, които се арестуваха преди по-малко от година, разбират се как ще се разделят парите и сглобката отново се закрепва", обясни Йорданов и даде пример с избора на шеф на НЗОК.
Според него, в скандалите около Здравната каса са намесени корпоративни интереси, които нямат нищо общо със здравето на хората.
"Предвидено е да се дадат над 2 млрд. за лекарства. Преди 3 години са били 1.2 млрд. За тези 3 години не се използват повече лекарства, нито се дават на повече пациенти, но цената е с 800 млн. повече. Не се изписват т. нар. генерични лекарства, изписват се по-скъпи лекарства и така се изхарчват парите", отбеляза Тошко Йорданов.
Имаше голяма криза с част от лекарствата, защото се изнасяха, каза още той и допълни:
"Има секретен доклад на ДАНС по темата за износа на лекарства. Чудовищни суми са реализирани от износа на лекарства по начин, който не е трябвало да се случва. Това не е възможно да стане без чиновниците по веригата да са знаели. Това обяснява защо е тази битка за 8 млрд. в Здравната каса."
По думите му, този износ е бил реализиран от началото на година до сега.
03.12.2023, 12:13 часа
481 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha