Жалба в съда спря вписването на новия управител на ВиК-Монтана

Жалба в съда спря вписването на новия управител на ВиК-Монтана Решението на събранието на акционерите за смяна на управителя на ВиК-Монтана Валери Иванов е обжалвано в Окръжния съд в Монтана от община Бойчиновци. Тя е съдружник в дружеството и новият управител Радослав Георгиев не може да бъде вписан в търговския регистър, докато не приключи делото по жалбата, съобщи БТА, като се позова на информация от окръжния съд.
По искането на община Бойчиновци решенията на общото събрание за заличаване на Валери Иванов като управител и вписване на Радослав Георгиев да бъдат обявени за нищожни е образувано частно търговско дело, като съдията Диана Кузманова е излязла с определение, че докато това дело се гледа, то вписването на новия управител се спира. Това определение може да бъде обжалвано в едноседмичен срок пред Апелативния съд в София.
На 28 ноември на общо събрание на акционерите представителите на държавата, които имат 51% от акциите във ВиК-Монтана, взели еднолично решение за отстраняване на дългогодишния управител Валери Иванов. Мотив за това е бил отнетият му достъп до класифицирана информация, макар че на 24 ноември достъпът на Иванов е бил възстановен.
Припомняме, че на 29 ноември пред сградата на ВиК в Монтана имаше протест от работещите, които заявиха в декларация, че всичките 350 души в дружеството стоят зад Иванов и назначаването на некомпетентен човек от друга област, който никога не е работил в системата на ВиК и няма инженерно образование, ще доведе до тежки последици за управлението на водния сектор в област Монтана.
„Водата няма цвят и трябва да се управлява без политически пристрастия, а с отговорност, защото е изключително важна за живота и здравето на хората", заявиха протестиращите, които изразиха готовност за стачни действия, ако това решение не бъде отменено.
Валери Иванов съобщи, че е назначен за управител на 14 март 2023 година с тригодишен договор след спечелен конкурс за длъжността. Той заяви, че уволнението му е необосновано и ако жалбата на община Бойчиновци бъде отхвърлена, то той ще обжалва отстраняването си, като е напълно убеден, че ще спечели делото.
Акционери във ВиК-Монтана са държавата с 51% и 9 от общините от региона, които имат 49%. Повечето от общините наскоро са изразили писмено становище, че подкрепят Иванов и желаят той да продължи да бъде управител, тъй като е доказан експерт с 33-годишен стаж и познава отлично цялата водопроводна мрежа в региона.
Валери Иванов съобщи, че в момента пред ВиК-Монтана има по-важни проблеми заради безводието в няколко села от региона. Той коментира, че снежната буря на 25 и 26 ноември е скъсала много жици и е повалила стълбове от електропреносната мрежа в областта и това е оставило без ток няколко станции, които изпомпват вода до близките села. Налага се спешно да търсим и доставяме генератори на течно гориво, които трябва да захранят с енергия станциите и водата да стига до потребителите. Налага се да намираме извънреден финансов ресурс, тъй като един такъв генератор харчи по 20 литра нафта на час и за денонощие излиза около 2000 лева, заяви Иванов. Той допълни, че нормализиране на водоподаването в региона ще има, след като електрозахранването във всички помпени станции бъде възстановено, но това не зависи от ВиК-Монтана, а от екипите на „Електрохолд", които повече от седмица работят на мястото на авариите.
04.12.2023, 12:45 часа
4630 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha