Започна демонтирането на паметника на съветската армия /снимки/

Започна демонтирането на паметника на съветската армия /снимки/ Започна демонтажът на някои от фигурите от паметника на съветската армия, известен и като МОЧА (Монумент на окупационната червена армия), съобщи пръв депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев. Той разпространи в социалните мрежи и кадри, на които се вижда, че кран е пристъпил към подготовка за демонтиране на елементи от паметника в Княжеската градина в София. Предстои да бъде доизградено скелето около монумента, след което ще се започне с демонтиране на най-високите фигури.
"Не махаме просто монумент, връщаме си възможността да осмислим историята през собствената си призма, вместо през тази на руската пропаганда", коментира Мирчев.
В района около паметника има засилено присъствие на полиция и жандармерия. През миналата седмица стана ясно, че фигурите на паметника са сериозно увредени и се налага да бъдат демонтирани в едномесечен срок, за да бъдат реставрирани и изложени на друго място - това вероятно ще е пред Музея на социалистическото изкуство, съобщи областната управителка Вяра Тодева. "Планираме обществена поръчка за самата реставрация, а от там фигурите ще бъдат изложени в Музея на социалистическото изкуство. Разглеждаме и нов терен, който в момента се обследва", обясни тя.
Фигурите не са реставрирари 70 години, откакто е сложен паметникът. Има сериозни пукнатини в основата им, които застрашават минувачите. Скулпторът Марин Марков коментира, че основната причина за разцепването на краката на войника е, че навремето, когато паметникът е монтиран, е бил налят бетон в долната част на фигурата. С времето водата прониква, зимата тя замръзва, а ледът разцепва отливката.
12.12.2023, 11:09 часа
373 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha