Преди Коледа: Масови проверки за качеството на свинското месо

Преди Коледа: Масови проверки за качеството на свинското месо Дни преди Коледа започнаха масови проверки за качеството на свинското месо, което се предлага на пазара.
Преди да си купим свинско месо за коледната трапеза е добре първо да обърнем внимание откъде го купуваме. Експертите споделят, че най-лесно можем да познаем качественото месо по цвета и миризмата. Тъй като дни преди Коледа търсенето става все по-голямо, от Агенцията по храните затягат контрола в обектите за производство и търговия с месни продукти.
Добрин Добрев продава месо вече четвърт век. Твърди, че качеството за него е приоритет. „Купуваме живи животни от ферма. Използваме кланица, където си ги колим и след това тук на място си ги транжираме и преработваме. Имаме редовни клиенти, от дълго време работим, все пак сме доказали, че продаваме качествено”, споделя мъжът, който има месарски магазин. Думите му потвърждават и клиентите. Пенка Димитрова не крие, че е доволна от обекта. Желязка Драганова също е чула, че в магазина на Добрин залагат на качеството.
За да проверят дали е така, от БАБХ влизат на изненадваща проверка. И тази година се следи най-вече за качеството на месото, етикетите и сроковете на годност, а в конкретния обект се оказва, че всички изисквания са спазени. Собственикът на магазина е категоричен, че e хубаво обектите да бъдат проверявани. „Трябва да има проверки. Защо само преди празниците? Трябва да има постоянни проверки. Да има контрол на качеството е добре”, твърди Добрин Добрев.
Важно също е клиентите да бъдат предпазливи за нелоялни търговци. „Най-вече трябва да наблюдават произхода. Трябва да наблюдават вида на месото. Свинското месо има характерен бледо розов цвят, което означава, че е съвсем прясно. Телешкото месо има по-розово-червен към червен цвят, говеждото месо е по-тъмно червено. Трябва да обръщат внимание по отношение на повърхността. Свежото месо не е със слузеста, лепкава повърхност”, посочва директорът на ОДБХ-Варна д-р Златина Димова. Ако бъде установена рискова стока, санкциите са солени. „Когато говорим за някакви несъответствия, които водят до риск за здравето на потребителя, тогава санкциите за нарушителите е от 2000 лв. на юридическо лице, в зависимост от броя установени нарушения”, каза още д-р Димова.
16.12.2023, 10:44 часа
401 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha